Hopp til innhold
Forside / nyheter / – Musikken gir meg mestringsfølelse
Støtt oss

– Musikken gir meg mestringsfølelse


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 13.11.2018 / Oppdatert: 05.12.2018


Andreas Justnæs (42) har psoriasisartritt og spondyloartritt. - Det begynte med vondt i ryggen da jeg var rundt 15 år og etter hvert fikk jeg det i hælene, brystet og litt i hendene, forteller han.

– Det var veldig plagsomt. Jeg sov dårlig og måtte stå opp og bevege meg om natten. Etter hvert fikk jeg også regnbuehinnebetennelse. Men sykdommene har aldri gått ut over musikken og trommespillet. Det gir meg mestringsfølelse, sosialt fellesskap og mulighet til å skape noe. Jeg har også klart å stå i jobb, jeg er nok en arbeidsnarkoman. Men jeg må passe på å unngå statisk ståing – det klarer ikke ryggen. Det er egentlig på hjemmebane med barn på fire og seks år som jeg merker problemene mest. Man gir det man kan på jobb og da kan et bleieskift eller å bære et barn en stund gjøre meg helt utmattet, og jeg må sove etterpå, forteller Andreas.

Jeg måtte gjøre noe med hodet, med tankene mine.

Lært mye i NRF
Jeg har vært på to behandlingsreiser og deltar i NRFs kurs ”Sykt aktiv”. Den siste kursturen til Spania var utrolig bra med mye mestringstrening. Der møtte jeg fantastiske mennesker, og det gikk opp et lys for meg: Jeg måtte gjøre noe med hodet, med tankene mine. Nå har jeg lært meg å like å trene variert, blitt flinkere til å velge hvilke mennesker jeg skal bruke energien på og lært meg å være mer positiv, avslutter Andreas.


Andreas Justnæs (42) fra Vest-Agder er innkjøpssjef på Gitarhuset.no og musiker i bandet Cairo Quickstep.

Dette er en artikkel som tidligere er publisert i NRFs medlemsblad R-Magasinet nr 1/2015 Som medlem i NRF mottar du medlemsbladet vårt gratis rett hjem i postkassen fire ganger i året. Les mer om fordelene ved å være medlem i NRF på våre medlemssider.