Hopp til innhold
Forside / nyheter / Når de rundt deg ikke forstår
Støtt oss

Når de rundt deg ikke forstår


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 05.06.2019 / Oppdatert: 05.06.2019


Når du lever med revmatisk sykdom og utmattelse kan det være vanskelig for de rundt deg å forstå hvordan du har det. Vanlige ting som å treffe venner eller å dra på butikken kan tappe deg fullstendig for energi. Hvordan skal man forklare hvordan dette føles til en som er frisk? «The Spoon Theory» (skjeteorien) er et nyttig verktøy som kan hjelpe deg.

«THE SPOON THEORY»
Christine Miserandino er en ung pasientblogger fra New York. En kveld ble hun overrasket over at hennes beste venninne spurte henne om hvordan det var å ha lupus. Hvordan kunne hun spørre om det? Hun hadde jo vært der sammen med henne alle disse årene. Hun hadde vært med henne til legen, sett henne gråte av smerte og sett henne gå med stokk. Christine ville finne en konkret måte å forklare situasjonen sin. Det var da skjeteorien (The Spoon Theory) ble født.

SLIK FUNGERER DEN
Hvis du antar at du starter dagen din med ti skjeer, hvor hver skje representerer energien du bruker på ett daglig gjøremål, hvordan ville dagen din sett ut?

1 SKJE: Stå opp og gå ut av senga. Dette kan være tungt for mange med revmatisk sykdom. Man har sovet dårlig, og smertene er ofte verst om morgenen.

1 SKJE: Dusje og stelle seg. Når kroppen er stiv og lite be- vegelig koster det krefter å stå i dusjen eller å vaske håret.

1 SKJE: Kle på seg. For mange kan det være vanskelig og vondt bare å ta på sokker og bukse, eller å kneppe skjorta.

For ikke å snakke om å kle på små barn hvis man har det. Det alene kan koste deg en skje.

1 SKJE: Lage frokost. Også dette kan være både tidkrevende og utfordrende. Kanskje må man lage frokost til barna også?

1 SKJE: Gå til bussen eller til bilen. Må du gå langt for å komme deg til bussen? Mange har til og med problemer med å sette seg inn i bilen på grunn av vonde ledd.

Nå har du brukt opp halvparten skjeene dine, og dagen har så vidt begynt. Hva gjør du nå? Hvordan skal du fordele resten av skjeene slik at du kommer deg igjennom dagen uten å bli utmattet? Du kan «låne» skjeer fra dagen etter, men da kan du måtte betale for det i dagene etterpå. Å ha en slik konkret metafor for hvordan det føles å være utmattet kan hjelpe både de rundt deg, og deg selv, å forstå hvordan sykdommen påvirker livet ditt.

Ønsker du å lese mer om Christine og skjeteorien, kan du lese mer på www.butyoudontlooksick.com

Dette er en artikkel som tidligere er publisert i NRFs medlemsblad R-Magasinet nr 3/2018. Som medlem i NRF mottar du medlemsbladet vårt gratis rett hjem i postkassen fire ganger i året. Les mer om fordelene ved å være medlem i NRF på våre medlemssider. Er du ikke allerede medlem kan du melde deg inn her.