Hopp til innhold
Forside / Svangerskap / Har du en revmatisk sykdom, og ønsker å bli gravid?
Støtt oss

Har du en revmatisk sykdom, og ønsker å bli gravid?


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 12.10.2020 / Oppdatert: 11.10.2020


Det er fullt mulig! Men det er viktig at du vet så mye som mulig om hvordan sykdommen din påvirker helsen din, og hva du kan gjøre for å ha det best mulig i denne viktige perioden i livet. Med informasjonskampanjen #foreldredrømmen hjelper vi deg å finne god informasjon om temaet.

 

Norsk Revmatikerforbund har gjennomførte en stor undersøkelse blant medlemmene våre om graviditet, medisinbruk, amming og revmatisk sykdom. Over halvparten av dem som svarte opplever at informasjonen fra helsevesenet om revmatisme og familieplanlegging er mangelfull. Det skaper unødvendig uro og bekymring både i forkant av graviditeten, gjennom svangerskapet, og i barseltiden. Undersøkelsen viser også at mange velger å slutte på medisin, eller lar være å få flere barn, noe som kanskje kunne vært unngått hvis de hadde fått mer informasjon. Retningslinjene rundt dette er nemlig i endring hele tiden: det som gjaldt i går, gjelder kanskje ikke i dag.

 

Undersøkelsen viser også at mange velger å slutte på medisin, eller lar være å få flere barn, noe som kanskje kunne vært unngått hvis de hadde fått mer informasjon

 

Informasjon er nøkkelen

– Vi er bekymret for at mange velger ikke å få barn, eller får færre barn enn ønsket, basert på manglende informasjon, sier generalsekretær Bente Slaatten i NRF. Derfor lanserer vi kampanjen #foreldredrømmen, slik at våre medlemmer får økt kunnskap om sykdom, medisinering og graviditet, og dermed unngår å gjøre valg som kan føre til tap av helse eller livskvalitet, på kort og lang sikt. Hovedbudskapet er: Foreldredrømmen er mulig. Snakk med legen din for å kunne ta gode valg i planleggingsfasen, under graviditeten og i barseltiden.

Bente Slaatten er generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund. Foto: NRF

Lanserer foreldredrømmen.no

Undersøkelsen viste også at mange savner bedre informasjon om temaet på Internett, ikke bare fra helsepersonell. Vi etablerer derfor den helt nye nettsiden foreldredrømmen.no og facebooksiden kalt #foreldredrømmen. Slik skal vi, sammen med Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer (NKSR), Spondyloartrittforbundet (Spafo) og UCB Pharma, sørge for å tilby god og oppdatert kompetanse. På den måten kan flere gjøre trygge og bevisste valg gjennom hele denne livsfasen, sier Slaatten.

 

Velkommen til #foreldredrømmen!

Mandag 12. oktober er det verdens revmatikerdag.

– Vi bruker den internasjonale revmatikerdagen til å lansere #foreldredrømmen med ønske om å få frem god og oppdatert informasjon til alle med revmatisk sykdom, som vurderer å få barn, og gi dem trygghet til å ta opp temaet med lege eller jordmor. Samtidig vil vi gjøre helsepersonell mer oppmerksomme på behovet for informasjon og ønsket om diskusjon rundt temaet for unge revmatikere. Det vil kunne gjøre helsepersonell tryggere på hvor de kan henvende seg for bistand, og hvor de finner oppdatert informasjon. På den måten vil revmatikere som vurderer å få barn, og legen deres, ha forutsetninger til å ta gode valg i fellesskap, sier Slaatten, og legger til:

– Du kan også bidra! Søk informasjon på foreldredrømmen.no, lik og del artikler og innlegg. Tagg gjerne bildene dine i sosiale medier. På den måten kan vi sammen skape en tryggere vei mot #foreldredrømmen.

Vær en del av Verdens revmatikerdag 2020

 • #Foreldredrømmen er temaet for årets nasjonale revmatikerdag. 
 • #Foreldredrømmen er en opplysningskampanje for dem som har en revmatisk diagnose og ønsker å vite hva de bør spørre legen om når de skal starte familie. Noen revmatikere er urolige for hvordan det å få barn vil påvirke dem. Denne kampanjen vil gi dem tilgang til nyttig informasjon om: Planleggingsfasen, graviditeten, amming og barselperioden. Med andre ord, det de bør vite for å oppfylle #foreldredrømmen.
 • Hovedbudskapene for kampanjen er som følger:
  • Planlegg svangerskapet
  • Snakk med legen din om familieplanlegging
  • Drømmen om barn er mulig
  • Diskuter familieplanlegging med partneren din
  • Realiser familiedrømmen
  • God fysisk form er det beste utgangspunktet for et svangerskap
  • God kommunikasjon med alle parter (partner og helsepersonell)
  • Trygt og godt svangerskap
  • Trygg mamma- og pappamedisin
  • Forventninger og realitet

Klikk og les mer om familieplanlegging og revmatisk sykdm på foreldredrømmen.no

 

Fakta om spørreundersøkelsen

Undersøkelsen, som ble utført hos totalt 384 personer med diagnosene: aksial spondyloartritt (AS), psoriassis artritt (PsA), revmatoid artritt (RA), juvenil idiopatisk artritt (JIA), myosit, lupus (SLE) eller sklerodermi, viser at drøyt halvparten av respondentene ikke ønsker å få flere barn på grunn av sykdommen. De er urolige for hvordan de skal takle graviditeten, og ikke minst foreldrerollen, når de har en kronisk sykdom. Videre mener over halvparten av respondentene at de ikke har fått tilstrekkelig støtte eller informasjon fra behandlere i de ulike fasene: Planlegging, svangerskap, og barsel/amming.

 

#foreldredrømmen er et prosjekt i samarbeid mellom Norsk revmatikerforbund, Spafo Norge og Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer, og UCB Pharma AS. 

Fakta og artikler om svangerskap og revmatisk sykdom:

Fakta og artikler om svangerskap og revmatisk sykdom:

Gå til foreldredrømmen.no