Hopp til innhold
Forside / / NRF og Drillo oppfordrer til hjertesjekk
Støtt oss

NRF og Drillo oppfordrer til hjertesjekk


Skrevet av: Håkon Aas / Publisert: 02.03.2022 / Oppdatert: 04.03.2022


En hjertesjekk hos fastlegen kan redde liv. Dette var budskapet fra Bo Gleditsch, Generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund (NRF) og Drillo da de gjestet God Morgen Norge, onsdag morgen. Forskning viser at personer med betennelser i leddene har dobbelt så stor risiko for hjerte- og karsykdom enn den generelle befolkningen.

Revmatisme er et samlebegrep på en rekke muskel- og skjelettsykdommer. 1 av 5 nordmenn har en form for revmatisme, noe som tilsvarer over 1 million personer. NRF gjennomfører nå kampanjen Hjertesjekk for å sette søkelyset på sammenhengen mellom revmatisme og hjerte- og karsykdommer.

Forskning viser at det er 40 % høyere risiko for å få en form for hjerte- og karsykdom dersom du har inflammatorisk leddsykdom.

– I Norge er det over 100.000 personer som har en form for leddsykdom med betennelse, og som dermed har høyere risiko for denne type sykdom enn den generelle befolkningen, sier Bo Gleditsch, Generalsekretær i NRF. Han legger til at det er viktig å understreke at ikke alle med revmatiske lidelser har større sannsynlighet for hjerte- og karsykdommer.

Gjennom Hjertesjekk-kampanjen ønsker NRF å fremheve viktigheten av å gå til fastlegen for å ta en hjertesjekk. Fastlegen kan holde kontroll på revmatikeres hjertehelse, og hindre utviklingen av hjerte- og karsykdommer. Målinger av kolesterolet, blodtrykket og andre risikofaktorer kan eksempelvis gi innblikk i risikoen for fremtidig hjerte- og karsykdom.

Egil «Drillo» Olsen er selv revmatiker, og fronter Norsk Revmatikerforbunds Hjertesjekk-kampanje. Drillo fikk selv diagnosen Bekhterevs sykdom i slutten av 30-årene. Dette er en kronisk inflammatorisk giktsykdom som angriper bekkenet og leddene i ryggraden. Sykdommen reduserer bevegeligheten i leddene, noe som fører til ryggsmerte og stivhet. Drillo hadde også hjerteflimmer i en rekke år, og ble operert som følge av dette. Han var ikke klar over at det kunne være en sammenheng mellom revmatismen og sannsynligheten for å utvikle en form for hjerte- og karsykdom.

– Jeg har vært stiv i flere år, og har godt på en rekke medisiner. I dag er det over 15 år siden jeg har brukt medisiner, og jeg lever fint med sykdommen. Nå ønsker jeg å bruke min stemme til å understreke viktigheten av å ta en hjertesjekk. Jeg oppfordrer alle revmatikere til å sjekke hjertet hos fastlegen, sier Drillo.