Prinsesse Märtha Louise og hennes beskytterskap for frivillige organisasjoner har vært i medienes søkelys etter at Norsk Epilepsiforbund valgte å ikke fornye beskytterskapet. Prinsessen er også NRFs beskytter.
Norsk Epilepsiforbund valgte i 2020 å avslutte beskytterskapet med prinsesse Märtha Louise da åremålet gikk ut. Grunnen var uroen rundt henne og partneren Durek Verret og de alternative behandlingsmetodene han fremmer.
Da NRK nylig lagde en sak rundt dette, ble også de andre organisasjonene hun er beskytter for kontaktet. NRFs generalsekretær, Bo Gleditsch, stilte både på NRK Kveldsnytt, Dagsnytt18 og ble intervjuet av flere medier om saken.
– At dette er en utfordring for oss, er det ingen tvil om, sa Gleditsch til NRK og fortalte at forbundet vil vurdere om de skal avbryte samarbeidet med prinsessen, eller om det kan bli aktuelt å ikke be om forlengelse av beskytterskapet når åremålet går ut.
Norsk Revmatikerforbund representerer 30 000 medlemmer, men også over 1 million mennesker med muskelskjelett- og revmatiske sykdommer.
– Samfunnskostnadene forbundet med våre diagnoser er over 250 milliarder kroner i året. Vi som folkehelseaktør må være troverdige og solide, alt som rokker ved dette tar vi på alvor, sier Gleditsch.
Lang tradisjon
Kongelige beskytterskap har en lang tradisjon i organisasjonslivet. En slik beskytter skal gi positiv oppmerksomhet og hjelpe til å formidle viktige saker for organisasjonene. Prinsessen har vært NRFs høye beskytter i 30 år, siden 1992. Før det var det Kong Olav selv.
– Prinsesse Märtha Louise har gjort mye fint for forbundet i løpet av disse tretti årene, det ønsker NRF ikke å slå beina vekk under, sier forbundsleder i NRF, Tor Eivind Johansen.
Kontrast til en vitenskapsbasert tilnærming
Den siste tiden har Durek Verret blitt kritisert for blant annet hans salg av en medaljong han hevder kan helbrede alvorlige sykdommer. Prinsesse Märtha Louise har ikke tatt til orde for at hun ikke støtter partneres synspunkt.
– Når det etterlatte inntrykket er at vår høye beskytter kommuniserer og forfekter et syn som står i kontrast til NRFs vitenskapsbaserte tilnærming til folkehelsespørsmål, må vi ta det på alvor og vi må vurdere om dette fortsatt er riktig for oss, sier Johansen.
Vil NRF avslutte beskytterskapet, må saken opp på landsmøtet i 2023.