Hopp til innhold
Forside / nyheter / NRF fikk 6 millioner i forskningsstøtte fra Stiftelsen Dam
Støtt oss

NRF fikk 6 millioner i forskningsstøtte fra Stiftelsen Dam


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 22.10.2024 / Oppdatert: 22.10.2024


Foto: Stiftelsen Dam

I 2024 har Stiftelsen Dam delt ut 150 millioner i støtte til forskningsprosjekter søkt gjennom en rekke av frivillige organisasjoner. NRF var blant de heldige. Midlene skal gå til en studie om kostholdsveiledning og en studie på artrose.

Torsdag 17. oktober var NRF blant de 25 heldige organisasjonene som mottok forskningsstøtte fra Stiftelsen Dam.

– Dam har brede utlysninger, som gjør at det er organisasjonenes behov som er styrende for hva vi støtter. Det betyr at forskningsprosjektene som nå får støtte, er tett på brukernes behov. Kunnskapen som kommer ut av prosjektene vil derfor ha stor betydning for mange menneskers livskvalitet, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen i en nyhetssak på deres nettsider.

Vil du se oversikten over alle prosjektene som har fått støtte fra Dam, se her.

Forskning i tråd med NRFs prioriteringer

– Vi er veldig glade for denne støtten, tusen takk til Stiftelsen Dam, sier utviklingssjef i NRF, Lotte Friid Lauvålien.

Støtten på 6 millioner søkt gjennom NRF går til to konkrete forskningsprosjekter, en diettstudie og en studie på artrose, begge med tilknytning til Diakonhjemmet sykehus. I tillegg kommer et administrasjonstillegg på 600 000 som ikke går til prosjektene.

Begge disse forskningsprosjektene er tydelige eksempler på hvordan NRFs forskningsprioriteringer nedfelt i vår nye forskningsstrategi, blir omsatt til praksis, sier Friid Lauvålien.

Som godkjent søkerorganisasjon hos DAM var det NRF som sendte inn søknadene og som er ansvarlige for studiene. For øyeblikket er NRF ansvarlige for 16 ulike forsknings-, helse- og utviklingsprosjekter.

Effekten av kort eller lang kostholdssamtale

I diettsstudien skal forskerne undersøke om en kort kostholdssamtale kan være like effektiv som lengre veiledning overfor pasienter med inflammatoriske revmatiske sykdommer, som har økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

NRFs Forskningsfond ga i fjor midler til oppstart av dette prosjektet, og det er positivt at dette tilskuddet var med på å muliggjøre en større forskningssøknad som nå er innvilget hos Stiftelsen DAM, sier NRFs utviklingssjef.

– Diettstudien støtter NRF sin prioritering på ikke-farmakologisk behandling, ved å utforske kostholdsveiledninger som en potensiell effektiv behandling for å forbedre hjertehelsen til pasienter med muskel-skjelettplager og sykdom.

Studien er en PhD som ledes av seniorforsker og spesialist i kardiologi, Anne Grete Platou Semb og med Eli Sollerud som stipendiat, begge ved Diakonhjemmet sykehus. Studien er pågående og rekrutterer pasienter med revmatoid artritt, spondyloartritt og psoriasisartritt fra Norge og Sverige.

Brukerorganisasjonene innen skjelett- og muskelsykdommer gjennomførte nylig en prioritering av forskningsspørsmål (Ingenting om oss uten oss), forteller fagsjef i NRF, Anna Fryxelius.

– Kosthold sto frem blant topp ti prioriteringene og pasientene etterspurte spesifikt mer forskning på kosthold, sier hun.

Kostholdsprosjektet har også en annen dimensjon, og skal vurdere karbonavtrykket av intervensjonene. Ifølge Verdens helseorganisasjon står helsesektoren for 4-5 prosent av de globale utslippene av klimagasser, mens den globale matproduksjonen står for omtrent 26 prosent av utslippene. Utslippene fra helsesektoren kan reduseres ved ansvarlig forbruk av ressurser, på samme måte som utslippene fra matsektoren kan reduseres ved overgang til et mer grønnsaksbasert kosthold i tråd med de norske kostholdsanbefalingene.

Du kan lese mer om diettstudien på nettsidene til forskningssenteret REMEDY.

Behandling av artrose i tommelen

I den andre studien, som ser på artrose, skal forskerne sammenligne effekten av kortisoninjeksjon og ergoterapi ved artrose i tommelens rotledd. Halvparten av oss vil få symptomgivende håndartrose, og tommels rotledd er det hyppigst affiserte leddet i hånden. Ingen medisin kan bremse forverringen av artrose, og smertestillende har ofte dårlig effekt og bivirkninger.

Injeksjoner med kortison i leddet kan dempe betennelsen og dermed lindre smerte, og gjøres ofte av revmatologer. Tre tidligere studier har imidlertid ikke vist effekt av kortisoninjeksjoner, men disse studiene er små og av dårlig kvalitet. Ingen tidligere studier har sammenliknet effekten av en ikke-medikamentell intervensjon (veiledning, trening, ortose) og kortisoninjeksjoner, og ingen vet hvilke pasienter som har best langsiktig effekt av de to behandlingene.

– Postdoktorprosjektet om steroidinjeksjoner og ergoterapi fokuserer på å evaluere effekten av ulike behandlingsmetoder for artrose, noe som direkte støtter våre prioriteringen knyttet til rehabilitering og smertebehandling, sier NRFs utviklingssjef, Lotte Friid Lauvålien.

Studien har fått navnet PICASSO, og resultatene vil kunne gi oss svaret på om kortisoninjeksjoner i det hele tatt har en plass i behandlingen av artrose i tommels rotledd. Resultatene er viktige for å kunne tilby persontilpasset behandling. Kanskje vil enkelte pasienter ha best nytte av kortisoninjeksjoner, mens andre vil ha best nytte av trening.

Picasso-studien om artrose i tommelens rotledd ledes av Ida K. Bos-Haugen ved Diakonhjemmet sykehus. Den er pågående og pasienter rekrutteres fortløpende.

Les mer om Picasso-studien og behovet for flere pasienter til studien her.