Jan Halvard Relbe-Moe fra Oslo ble vårens NRF-vinner i kampen om midler fra Dam-Ekspress. Han hadde 19 søknader til behandling, 8 ble innvilget. Totalt sendte NRF inn i 153 søknader, 42 ble innvilget. Det gir en innvilgelsesprosent på 27, og det er bra.
Ekspress-ordningen er eksklusiv for medlemsorganisasjonene i Stiftelsen Dam, og skal stimulerer til lokal aktivitet og frivillighet. Generelt er NRFs lokallag ivrige til å søke midler i Ekspress-ordningen. Det kommer medlemmene til gode, mange nyttige og helsebringende aktiviteter har blitt satt i gang rundt i landet i regi av NRF med økonomisk støtte fra Ekspressordningen.
Årets vinner når det gjelder antall innvilgede søknader, er altså Jan Halvard Relbe-Moe, fylkesleder i Oslo. Han har kjørt på fysiske aktiviteter. Nå kan bekhterevere, som han selv, se fram til både varmtvannstrening og saltrening. Trives du i basseng kan du også prøve deg på watsu-yoga, som innebærer mye avspenning. Trives du ikke i basseng, men med yoga, er muligheten yin-yoga i varm sal. Og vil du ut av bassenget og heller prøve deg til havs, kan du bli med på videreføring av intro til havkajakk. Takler du kulda, kan du håpe på en snørik vinter for da blir det teknikk-kurs i ski-skøyting. Og helt til slutt, du har mulighet til å sjekke ut om golf kanskje er «din greie» gjennom «Veien til golf». Noe for enhver smak her altså.
Relbe-Moe forteller at han legger fram listen med mulige kurs for styret sitt i Oslo, og så søker han på de kursene styret støtter at skal settes i gang.
– Noen kurs søker vi penger til å gjenta, fordi tidligere kurs har vært populære og det har vært kø for å delta. Introkurs til havkajakk for eksempel, der var det 50 som ville være med og vi hadde bare plass til 20. Det samme skjedde da vi satte i gang kurs i Watsu-yoga. 30 ville være med, vi hadde bare plass til 10. Da var det naturlig å søke penger til nye introkurs, forteller han.
Andre ganger får han ideer fra eget hode. – Golf-kurset for eksempel, ideen til det kom fordi jeg selv har en golf-bag i kjelleren, etter at jeg tok grønt kort en gang tidlig på nitti-tallet, sier han.
Men han understreker at alle kursene har kobling mot problemer medlemmene har.
– Både golf og kajakkpadling krever aktiv rotasjon av ryggen, så det er fin trening for folk med bekhterev fordi det bidrar til å opprettholde bevegelse i ryggsøylen, forklarer han.
– Kursene våre gir mange muligheten til å prøve en aktivitet for en billig penge og finne ut om det er noe for dem, avslutter Relbe-Moe.
Boblende basseng-glede for unge, Møre og Romsdal
Varmtvannstrening er antageligvis NRFs signatur-aktivitet. Uten å ha statistikk å vise til, tør vi likevel å påstå at de fleste som benytter seg av bassengtilbudet er de voksne blant NRFs medlemmer. Nå vil Møre og Romsdal og Ulstein Revmatikerlag ta denne aktiviteten ned til et yngre nivå.
Styret i Revmatikerlaget og Linda Iren Pedersen har tatt initiativ til å sette i gang et lavterskeltilbud i basseng for alle fra 15 år og oppover. Og Dam-Ekspress har altså falt for ideen og latt den komme gjennom nåløyet. – Vi vil legge opp bassengtrening spesielt for de unge, med den musikken de hører på, yngre instruktører og ungdommelig program med høyt tempo, forteller hun. Målet er at ungdommene selv erfarer at dette gir dem mer bevegelighet, kondisjon og styrke.
Tilbudet skal også gi ungdommene mulighet til å være sosiale sammen med andre på egen alder med samme utfordringer som dem selv. – Den fysiske treningen de vil få i bassenget er viktig, men vi har selvsagt også tenkt på verdien av å treffe andre med samme type fysiske utfordringer. I klassemiljøet på skolen vil vi fort tro at ungdommene er alene om sykdommen sin, da kan det være godt å ha en fritidsaktivitet der de er på lik linje med alle andre, påpeker Pedersen.
Hun forteller at Ulsteinvik har benyttet korona-perioden til å oppgradere bassenganlegget sitt. Det nye anlegget åpner 1. august. – Vi satser på å være i gang i slutten av august. Vi vet at det er en del unge som dette kan være aktuelt for og vi vil selvsagt profilere tilbudet i lokalavisen, slik at også ungdom som ikke er medlemmer kan få vite om tilbudet, sier Pedersen.
Hun forteller at Revmatikerlagets eksisterende bassengtilbud med fire grupper i uken har trukket mange medlemmer. – Vi var 45 medlemmer, nå er vi 143, og det er nok mye takket være tilbudet i bassenget. Hun krysser derfor fingrene for at det nye ungdomstilbudet skal trekke til seg noen nye og yngre medlemmer, og øke medlemstallet enda mer.
Velvære for hud og hender, Møre og Romsdal
Mange revmatikere kjenner sikkert til parafinvoksbehandling for hender. Dette er en type behandling man vanligvis må gå i spa-salonger for å få, men nå setter de i gang med eget tilbud i Hareid i Møre og Romsdal. Etter voksbehandlingen blir det trening med ball, som selvsagt er lettere når hender og fingre er myket opp på forhånd.
Det er de tillitsvalgte som selv skal stå for behandlingen og treningen, etter å ha deltatt på dette selv og i tillegg fått kyndig opplæring.
– Vi skal holde til i de nye lokalene til Frivillighetssentralen i Hareid. Der blir mulighet til å få behandling en dag i uka til faste tider som vi setter opp. Vi tar ikke timebestilling, det er bare å komme. Og har du problemer med transport, kan vi hente deg og kjøre deg hjem igjen etterpå, reklamerer Else Gjerde i NRF Møre og Romsdal.
Hun poengterer at det også legges opp til at dette skal bli en trivelig og sosial stund for dem som kommer. – Det vil være flere til stede fra NRF enn dem som gir behandling og står for treningen, og det blir servert kaffe og noe å bite i. Dermed håper vi det skal bli et hyggelig sosialt treff også. Om du trenger noen å snakke med om ting knyttet til sykdommen din, vil likepersoner også være til stede, forteller hun.
Tilbudet settes i gang i løpet av september. – Vi vil se an koronarådene som gjelder på det tidspunktet og ta hensyn til avstand og antall personer, forsikrer Gjerde.
Lurer du på om det blir noen spenstige, nye aktiviteter i ditt eget lokallag framover? Følg med til høsten. Da håper vi korona-situasjonen er roligere og at det blir mulig å treffes fysisk igjen, slik at de prosjektene som har fått penger kan settes i gang.
Her ser du alle prosjektene som har fått støtte:
Aktiv i frisk luft, Agder
Plask og sprell, Agder
Tøffe gutter med myke ledd, Agder
Bowling for alle, Akershus
Eidsvoll 2, Akershus
Høyt og lavt, Akershus
Oscarsborg Festning, Akershus
Varmtvannstrening for revmatikere, Akershus
Dataopplæring, Finnmark
Boblende bassengglede for unge, Møre og Romsdal
Ny giv med sirkeltrening i sal, Møre og Romsdal
Smerte og rettigheter i skolehverdagen, Møre og Romsdal
Varmtvannstrening ved Aure Rehabsenter, Møre og Romsdal
Velvære for hud og hender, Møre og Romsdal
En sterkere hverdag, Nordland
Marie i BURG Nordland, Nordland
Sirkeltrening for bedre livskvalitet, Nordland
Taiji ved artrose og kroniske smerter, Nordland
Trening i terapibasseng YHR, Nordland
Vandring og marked, Nordland
Kurs i livsstilsendring, Oppland
Kurs i vannaerobic, Oppland
Trening i varmt vann, høst 2020, Oppland
Utstyr til vannaerobic, Oppland
34 grader for bekhterevere, Oslo
Kan stive ledd skøyte på ski, Oslo
Mykhet med Watsu-yoga, Oslo
Saltrening for bekhterevere, Oslo
Ung/voksen gruppe i terapibasseng, Oslo
Veien til golf i Oslo, Oslo
Videreføring av introkurs i havkajakk, Oslo
Yin-yoga i varmen, Oslo
Bli kjent på Lifjell, Telemark
Bassengterapi, Troms
Kursdag om/i autoimmune sykdommer
Likepersontjeneste er gull verd, Trøndelag Nord
Vannaerobicutstyr for trening i vann, Trøndelag Nord
Banen som gir bedre helse – golfkurs, Trøndelag Sør
Hest er best, Trøndelag Sør
Mat for futt og fart, Trøndelag Sør
Opplevelsestur til fjells, Trøndelag Sør
Osterøy Revmatikerlag, Vestland