Hopp til innhold
Forside / nyheter / NRF med nytt digitalt kostholdskurs
Støtt oss

NRF med nytt digitalt kostholdskurs


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 06.04.2021 / Oppdatert: 17.10.2023


Det har vært en tøff koronavinter, der mange treningsaktiviteter er avlyst og sosiale møteplasser stengt. Mange av våre medlemmer blir sittende mye alene og sliter med motivasjon til å ta tak i sunne livsstilsendringer. Dersom du bærer på noen kilo for mye og har lyst til å få hjelp til å bygge et sunnere liv, har vi nå et tilbud som kan hjelpe deg i gang. I samarbeide med den sosiale entreprenøren Irina Lee og Spis deg fri, setter NRF nå i gang med et nytt digitalt kostholdskurs. Kurset skal hjelpe deg som har en revmatisk diagnose til et lettere liv med forhåpentligvis mindre smerter.

«Spis deg fri» konseptet bygger på at du skal spise det samme som Helsedirektoratet anbefaler i sine kostholdsråd, altså et sunt kosthold med mye frukt, grønnsaker, og moderate mengder melkeprodukter, egg, fisk og kjøtt osv. Det særegne er at du i tillegg skal kutte helt ut mel og sukker. Man skal spise tre måltider (store) per dag og veie all mat. Kombinasjonen av alle disse fire reglene er nøkkelen for den raske vektnedgangen som mange av kursdeltagerne rapporterer.

Noen har vært kritiske til «Spis deg fri» og hevder at det ikke er forskningsbasert. Det er faktisk en god del forskning på dette området, blant annet effekten av et variert kosthold med mye grønnsaker, lite sukker og prosessert mat. De norske kostholdsrådene som beskrevet over bygger på forskning. Forskning har også vist at sukker og hvetemel ikke har en sentral plass i et sunt kosthold. I tillegg viser forskning at belønningssystemene i hjernen trigges av sukker, slik at du hele tiden får lyst på mer.

Poenget med å spise tre ganger per dag og veie maten, er at det skal bli system og rutiner, slik at man ikke behøver å bruke masse tid på vurderinger omkring hva man skal spise, når man skal spise osv.

Egentlig burde det jo være enkelt å følge sunne kostholdsråd og holde seg slank, men vi vet jo at det ikke er så enkelt. Derfor er sosial støtte og fellesskap en viktig bærebjelke i Spis deg fri konseptet.

Kurset er digitalt og består av moduler som man kan ta når det passer en selv. Modulene og alt annet innhold man får tilgang til, ligger i kursportalen.

I tillegg er det en lukket facebook-gruppe for deltakerne, der man kan diskutere de ulike problemstillingene den enkelte har. Det er også ukentlige zoom-møter som kalles «spør veteranene». Der kan kursdeltakerne snakke med dem som har erfaring med opplegget og få hjelp til å takle ulike utfordringer. Man anbefales å samarbeide med andre og be om hjelp for å klare å legge om usunne vaner.

Det er Irina Lee som har retten til å drive «Spis deg fri» i Norge. NRF-prosjektet er utarbeidet av henne i samarbeid med NRF.

Det er korona-midler fra Helsedirektoratet, administrert gjennom stiftelsen DAM, som har gjort det mulig for NRF å tilby dette kurset.

Vi er klar over at et sukkerfritt kosthold ikke kjennes riktig eller nødvendig for alle, men hvis du har lyst til å prøve, har du nå en unik mulighet.

Når du har gjennomført kurset kan du velge: Kjentes dette riktig for deg og din helse? Ja, da kan du ta med deg hele konseptet eller deler av det videre.

Fikk du ikke effekt, da kan du naturligvis gå tilbake til ditt gamle liv.

Interessert? Her er fakta:

– åpent for likepersoner og «vanlige» medlemmer i NRF. Likepersoner har førsteprioritet, og du må ha betalt kontingent for 2021.

– som medlem i NRF koster kurset 1 000 kroner (normal pris er 5 990 kroner)

– kurset er digitalt

– oppstart kommende mandag 12. april.

– varighet 10 uker

– effekten skal måles for den enkelte deltaker, og det er testing både i begynnelsen og på slutten av kurset

– meld deg på via denne linken: https://wtylcuwokfz.typeform.com/to/wMWCY5Lv