Hopp til innhold
Forside / nyheter / – NRF vekket temperaturen i forholdet vårt
Støtt oss

– NRF vekket temperaturen i forholdet vårt


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 19.10.2017 / Oppdatert: 17.10.2023


Det meste var strålende på Hurdal Hotell og Konferansesenter 5.-8. oktober! Været var strålende, kursholderne var strålende, fasilitetene var strålende og ikke minst var de 19 parene som deltok strålende fornøyd!

Et av parene som deltok var Marta Leivdal Kjølleberg (29) og Vetle Torp Solberg (24) fra Stavanger. De har vært sammen i tre år, og møtt på en del utfordringer i forholdet etter at Marta fikk påvist spondylartritt i februar.

– Vi meldte oss på kurset for å lære mer om utfordringene rundt det å ha en diagnose. Vi ville lære å sette ord på det som er vanskelig og møte andre par som er i samme situasjon som oss.

Mange utfordringer

Det kan være tøft for forholdet når den ene parten blir syk. Med mye smerter og lite overskudd kan det bli vanskelig å svare til forventningene til partneren sin. Marta er mye trøtt og sliten, og ikke så spontan og utadvendt som før.

– Vi gjør ikke så mye sammen lenger. Når Vetle foreslår å gå på kino eller invitere venner er mitt svar ofte at jeg ikke orker. 

Lærerik opplevelse

Marta og Vetle forteller at de lærte mye på kurset som varte i hele fire dager.

– Det var godt å være sammen som et par hele helgen.  Vi lærte å se ting på en ny måte og hadde tid til å snakke sammen om temaene som ble tatt opp på kurset. Vi lærte å kommunisere bedre, og vi fikk verktøy som kan hjelpe å forebygge irritasjon og konflikter. 

Vi vil gjerne delta på liknende kurs i fremtiden!

Suksessoppskrift

Dette var et kurs for par der en av partene er kronisk syk. Det skulle ikke handle om sykdom, og det gjorde det heller ikke. Utgangspunktet var «bra forhold kan bli enda bedre», og «det handler om å forstå og bli forstått».  NRF fikk prosjektmidler fra Extrastiftelsen til å arrangere kurset, med utgangspunkt i:

  1. Forskning viser at der en av partene i et forhold har en kronisk sykdom/lidelse, er sjansene større for konflikter eller brudd.
  2. NRF har fått mange henvendelser fra medlemmer som ønsker seg et slikt kurstilbud.

Over all forventing

Gunvor Sørli er organisasjonsrådgiver i NRF og var ansvarlig for kurset. Hun sier kurset gikk over all forventning, og at alle deltakerne så ut til å kose seg.

– Praten gikk ivrig mellom parene i alle de periodene der de skulle diskutere spørsmål og problemstillinger, mens en deilig og beroligende musikk strømmet ut av høyttalerne. Etter hvert som kurset forløp var det herlig å observere flørtende blikk mellom parene, alle smilene, latteren, og armene som la seg rundt den andres skulder.

Erfarne kursholdere

Kurset ble holdt av Lotta og Aril Svartdahl, som begge er sertifiserte PREP-kursholdere fra Modum Bad.

– Dette er en unik mulighet til å oppdage hverandre på nytt. Man trenger å nære flammen for at den skal brenne, og man må vanne blomstene hvis de skal blomstre. Kurset er en investering i samlivet, sier de.