Hopp til innhold
Forside / Ditt lokallag / Agder / Søvn og smerte er tema i revmatikerforeningen
Støtt oss

Søvn og smerte er tema i revmatikerforeningen


Skrevet av: Farsund og Lyngdal revmatikerforening / Publisert: 01.09.2022 / Oppdatert: 01.09.2022


Mange personer med revmatisk sykdom har problemer med søvn – spesielt i perioder hvor sykdommen forverres. Farsund og Lyngdal Revmatikerforening (FLR) tar opp temaet i full bredde på et medlemsmøte på Herredshuset 6. oktober.

Spesialfysioterapeut Daniel Huseby Bordvik ved Rehabilitering Vest, et datterselskap til Haugesund Revmatismesykehus (lokalisert i samme bygg) har fordypet seg i emnet, og holder foredrag denne torsdagskvelden. Han er ekte farsundsgutt, så mange vil nok kjenne ham igjen.

Bordvik veit mye om mekanismene som fører til dårlig søvn på grunn av smerte. Og han vet også mye om hvordan smertepasienter kan takle søvnproblemene.

– Det er et utbredt problem for mange revmatikere at de ikke får nok og god nok søvn. For mange blir det et slit å komme igjennom den påfølgende dagen. Det er normalt å slite med søvnen i perioder, det er en av de vanligste helseplagene. Mens noen strever med å sovne om kvelden, opplever andre at de våkne svært tidlig om morgenen. For en del kommer søvnvanskene av at man våkner flere ganger i løpet av natten, sier leder av FLR, Bjørn-Harald Mydland.

– Søvnvansker vil over tid tappe kroppen for krefter og humør.  For personer med revmatiske sykdommer kan dårlig søvn henge sammen med smerter i muskler og skjelett. Strever du med søvnen på grunn av sykdomsplager, kan det være en god ide å snakke med legen din om det. Men be om annen hjelp enn bare medikamenter. En fysioterapeut kan bl.a. hjelpe deg med å regulere aktivitetene dine smart og gi tips til bedre sykdomsmestring som over tid også fører til bedre søvn, sier Daniel H. Bordvik.