Hopp til innhold
Forside / Ditt lokallag / Trøndelag Sør / Strikkekafe til inntekt for innsamlingsaksjonen på Shetland 29 jan 2020 i OMM
Støtt oss

Strikkekafe til inntekt for innsamlingsaksjonen på Shetland 29 jan 2020 i OMM


Skrevet av: Oppdal / Publisert: 04.02.2020 / Oppdatert: 04.02.2020


Strikkekafe til inntekt for innsamlingsaksjonen på Shetland 29 jan 2020 i OMM

Oppdal revmatikerforening innledet det nye året med en ny strikkekafe til inntekt for Shetland onsdag 29 jan kl 1900, og igjen var vi så heldige å få med dyktige lokale utstillere. Til tross for at besøkstallet kunne vært bedre, gleder det oss å høre at de som kom den kvelden var veldig fornøyd med gjennomføringen. Det ble igjen en kveld med engasjement og bugnende kakebord i OMM.

Oppdal revmatikerforening er et lokallag av Norsk revmatikerforbund som jobber for medlemmer bosatt i Oppdal og omegn ved å skape tilrettelagte tilbud og arena for felleskap. I tillegg har lokallaget jobbet for å fremme og samle lokale aktører og bedrifter da dette er noe som har gitt nye relasjoner og samarbeid for å kunne skape sammenkomster som en del av følelsen av å være til nytte for en gruppe mennesker i samfunnet som ofte står utenfor som følge av redusert helse, uførhet og dårligere økonomi.

Dette var da bakgrunnen for revmatikerforeningens engasjement i å bistå med fremming av andre gode formål.Høsten 2019 involverte Oppdal revmatikerforening seg i en innsamlingsaksjon som foregår på Shetland nå, nemlig Shetland MRI Scanner appeal der penger blir samlet inn til innkjøp av MR maskin til det lille øysamfunnets sykehus.

Shetlands sykehus Gilbert Bain har ikke MR maskin, og lokalbefolkningen må reise over 40 mil til Skottland ved behov for en slik undersøkelse. Ved akutte tilfeller er de prisgitt godt vær for å kunne benytte lufttransport for å kunne rekke frem i tide. Pasienter som skal på planlagte undersøkelser henvises til en båtoverfart på 12 timer, uavhengig av alder eller stand. Over 600 pasienter i året må gjennomføre denne reisen, og tallet er økende.

Skotske myndigheter har gitt Shetland ultimate om at de selv må kjøpe MR skanneren som koster 19,6 mill NOK, men at de vil bli bevilget midler i budsjett for å drive denne i fremtiden. Dette ble starten på den største innsamlingsaksjonen som noen gang har blitt initiert av frivillige i Storbritannia i moderne tid. Det er frem til nå totalt samlet inn over 7 mill NOK.

Ved forrige strikkekafe som ble organisert av revmatikerforening ble strikkeorganisasjonen MRI Maakers presentert, en strikkegruppe på Shetland med initiativtaker Harriet Middletons strikkemønster som hun designet for salg til innsamlingsaksjonen. Dette er en sak som har skapt engasjement, og Oppdal revmatikerforening grep muligheten med begge hender til å skape en sosial arena der medlemmene og andre interesserte kunne komme sammen og samtidig gjøre noe for andre. Å få være med å bidra til å hjelpe andre bidrar til en mestringsfølelse som tilstrebes i revmatikerlaget, en viktig del av forenings formål med lokallaget.

Strikkekafeen ble arrangert i Oppdal menighet og misjonshus, og igjen ble det annonsert med lokale dyktige utstillere som ville vise frem gleden i å skape og være sammen. Med kjærlighet for strikk og samhold ble denne strikke kaféen dedikert til innsamlingsaksjonen på Shetland, og nå ville Oppdal revmatikerforening vise frem hva de hadde fått til og ikke minst fortelle om bakgrunnen for prosjektet og hvorfor den har engasjert så mange.

Det er i år 75 år siden 2.verdens krig tok slutt, og samholdet mellom Norge og Shetland som viste seg i motstanderbevegelsen «Shetlandslarsen-gjengen» er enestående. I anledning jubileet ønsket derfor Oppdal revmatikerforening i Norge å vise støtte til Shetland slik de gjorde for våre menn og kvinner under krigen, nemlig ved å fremme deres innsamlingsaksjon 80 år etter.

De besøkende fant veien til OMM, og kvelden startet med en introduksjon av utstillerne. Husfliden Oppdal støtter MRI Maakers prosjektet, og har hjulpet med garn og gode råd, i tillegg til at de har utstilling av MRI Strikk i sin butikk på Auna. Her har de og solgt mønster på vegne av MRI Maakers vederlagsfritt, og på den måten har de bidratt med at hver krone på mønstersalget har gått direkte til saken. De var da selvsagte gjester denne kvelden, og kom rett fra messe på Lillehammer. Sonja Skorheim fra Husfliden Oppdal var ivrig etter å fortelle og kunne ikke annet enn å invitere folk til å komme innom butikken da mange nyheter enda sto i esker den kvelden, klar til å pakkes ut og vises frem til oppdalingene.

Etter at Husfliden hadde presentert sitt ble kveldens gjester invitert på hjemmebakte kaker og kaffe/te, og det var som forrige strikkekafe arrangert av revmatikerforeningen et bord med noe for enhver smak bakt og donert av foreningens medlemmer og støttepersoner. Det var dog mye på programmet for kveldens strikkekafe, og folk ble invitert til bordene med sine fangster fra kakebuffeen for å få presentert resten av kveldens gjester.

Neste utstiller var Ann Kristin Bjerkaas som er strikkekonsulent for «A Knit Story» med sine nydelige strikkepakker og oppskrifter. «A Knit Story» er kjent med å fremme gode formål med sitt engasjement i Stine Sofie Stiftelsen, samt med fokus på miljø presenterer sitt garn som mikroplast fritt og uten miljøgifter.

Dyktige Anne Skaslien var også en av utstillerne denne kvelden, og hun hadde med seg sine heklede kunstverk som rett og slett var til å bli forgapt i. Bilder av ytterligere produkter ble vist på storskjerm mens Anne fortalte om bakgrunnen for sine skaperverk. Anne er en dame med glimt i øyet, noe som viser seg i flere figurer hun skaper med egne hender.

Siste utstiller for kvelden var Anne Sofie Fjorden Lysheims med sine flotte strikketilbehør under merkenavnet «ANNEledes» lager Anne strikkemarkører, sysakser, tilbehørspung og etui for nåler m.m, alt en trenger til oppbevaring og håndtering av utstyr til håndarbeidet. Anne lager unike produkter som ikke vil bli funnet noe annet sted.

Etter kveldens utstillere var vist frem var det tid for en presentasjon av Shetland av revmatikerforeningens sekretær Margaret Helen Langø om bakgrunnen for saken og hvorfor dette har engasjert så mange. Mens bilder ble vist frem på storskjerm fortalte Margaret om det lille øysamfunnet, og hvordan forbindelsen mellom Shetland og Norge oppstå gjennom motstanderbevegelsen «Shetlandslarsen-gjengen» under 2 verdenskrig.

Her ble vi tatt med 80 år tilbake i tid hvor Shetland med sin geografiske plassering langt uti havgapet mellom Vestlandets kyst og Storbritannia ble et egnet sted for hovedkvarteret til motstanderbevegelsen «Shetlandslarsen-gjengen», et samarbeid mellom britene og Norge. Norske menn, noen rekruttert fra marinen og andre norske borgere og patrioter som begynte å kjenne på temperaturen at det ikke lengre var trygt å bedrive med aksjoner i Norge, møttes på Shetland under ordre fra hovedkvarteret i London.

Ved bruk av fiskebåter smuglet de flyktninger, agenter for motstanderbevegelsen og proviant mellom kystlinjene under kontinuerlig risiko for å bli oppdaget av tyske styrker. Når ryktene om raid ble kjent bisto de lommekjente shetlenderne med sin lokalkunnskap til å skjule nordmennene rundt omkring på øya slik at de ikke ble oppdaget av nazistene.

Årsaken til at aksjonen var så vellykket, var det unike samarbeidet mellom folket på Shetland og de norske agentene. Gaver ble utvekslet over nordsjøen gjemt blandt provianten, blant annet strikkede plagg laget av Shetlands kvinner og med dette ble fair isle mønster integrert i norsk tradisjonsstrikk, videreført av nordmenn. Strikkemønsteret «selbu rosen» går igjen i både norsk og fair isle strikk.

Margaret fortalte så om hvordan det moderne Shetland i dag med sine 23 000 innbyggere nå 80 år etter, trenger hjelp for å samle inn penger til innkjøp av MR maskin til deres sykehus. Hun viste og frem kart for å gi en forståelse av avstanden pasientene må reise, og hvordan dette preger innbyggerne, og hvordan dette gjorde at frivillige på Shetland opprettet innsamlingsaksjonen Shetland MRI scanner appeal, og strikkegrupppen MRI Maakers av Harriet Middleton.

Strikkemønstrene som Harriet har skapt ble nedskrevet av hennes sønn Billy Middleton som etter mange timers arbeid på datamaskinen skapte mønsterhefter for salg til inntekt for saken. Med midler fra innsamling og dugnad fikk de publisert disse, og de ble meget populære. Disse har nå spredd seg over til Canada, Tyskland, Japan, Australia langt utenfor Shetlands grenser, og nå i Norge gjennom Oppdal Revmatikerforening. Margaret har vært den som har oversatt Harriets strikkemønster til norsk slik at disse har kunne blitt solgt i Norge.

Harriet laget i tillegg oppskrifter på pannebånd, hansker, sjalskrage og votter i tilhørende mønster. Oppskriftene selges med hvert et pund direkte inn til saken, da alle involverte jobber frivillig. Midler er sponset av lokale forretninger, og frem til i dag er det samlet inn 956 000 NOK ene og alene på salg av disse strikkeoppskriftene av de totalt over 7 mill som er samlet inn hittil.

Oppdal revmatikerforening hadde satt opp en egen utstilling på podiet med informasjon om prosjektet MRI Maakers ( MRI-Strikkere på shetlandsk dialekt ) med utstilling av ferdige strikkede produkter gjort av frivillige med ulike fargekombinasjoner. Det ble anledning til å kjøpe strikkemønster og strikkepakker med tilhørende garn for strikkekafeens gjester. Margaret avsluttet sitt innlegg med å avsløre hennes relasjon til Shetland, da en av motstandsagentene i Shetlandslarsen gjengen nemlig var hennes bestefar.

Kvelden ble avsluttet med utlodning av flotte gevinster til inntekt for foreningen. Det ble i tillegg til donasjoner av lokale bedrifter, medlemmer og andre gitt generøse gevinster av kveldens utstillere.
Styret i Oppdal Revmatikerforening ønsker med dette å rette en stor takk til utstillere Ann Kristin Bjerkaas fra A Knit Story, Anne Sofie Fjorden Lysheim med sine ANNErledes strikketilbehør og Anne Skaslien med sine heklede skatter og Husfliden Oppdal for samarbeidet, og alle besøkende som bidro til slik en engasjerende kveld. Foreningen er og veldig takknemlig for alle sponsorer som har stilt med premier til utlodning.

Det gledet styret i Oppdal revmatikerforening å kunne annonsere på slutten av en flott kveld at det ble samlet inn 5400,- til Shetland.

 

Vite mer om Shetlands innsamlingsaksjon? Se deres nettsider:
mrimaakers.com
shetlandmriscannerappeal.com

Ønsker du å bidra til dette flotte formålet ved å strikke og donere Harriets lue, votter, pannebånd eller sjalskrage? Eller skal du ha arrangement der du tenker at denne saken kan være med som utstiller, og bidra til å fremme denne gode saken?

Ta kontakt med

Margaret Helen Langø på tlf: 915 29 158

Epost: margarethelen@gmail.com eller pm på Facebook.