Hopp til innhold
Forside / Ditt lokallag / Hordaland / Tilrettelegging i arbeidslivet: Små tilpasninger gir stor effekt
Støtt oss

Tilrettelegging i arbeidslivet: Små tilpasninger gir stor effekt


Skrevet av: Bergen revm forening / Publisert: 13.10.2019 / Oppdatert: 13.10.2019


Lørdag 12. oktober er verdens revmatismedag. – Det skal ofte overraskende lite til for å hjelpe folk med revmatiske sykdommer og muskel- og skjelettplager til å takle en arbeidshverdag, sier Bente Slaatten, generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund.

Verdens Revmatismedag arrangeres over hele verden 12. oktober. Årets tema er rask diagnostisering og tilrettelegging i arbeidslivet for folk med revmatiske sykdommer og muskel- og skjelettplager. Mange mennesker med de sykdommene vi her snakker om, kan takle problemene med tiltak som tidlig diagnostisering, riktig behandling og medisinering, og ikke minst med tilpasset fysisk trening. De vil være fullt i stand til å delta i arbeidslivet. – Norsk Revmatikerforbund har fått utarbeidet en rapport om samfunnskostnader knyttet til revmatiske sykdommer og muskel- og skjelettplager. Den viser at den samlede samfunnskostnaden er på svimlende 255 milliarder kroner. Produksjonstapet utgjør 71 milliarder av dette. Denne type sykdommer er også det største enkeltårsaken til sykefravær i Norge. Samfunnet vil altså spare store summer om disse menneskene i større grad er i jobb, påpeker Slaatten.

Og det er ofte ikke så mye som skal til. – Vi har medlemmer hos oss som holder seg i jobb fordi de har mulighet til å ta noen ekstra pauser i løpet av arbeidsdagen og fordi de får hjelp til å løfte tungt. Så enkle tilpasninger kan altså gjøre stor forskjell for den enkelte, forteller generalsekretæren.

Hun er også opptatt av verdien det er for den enkelte å være i jobb og gjennom det bidra i samfunnet. – Det er en tragedie for samfunnet ikke å utnytte alt talentet som ligger i denne delen av befolkningen, men det er også ødeleggende for den enkelte. Det å være jobb gir stor mestringsfølelse og er et kjempepluss for folk som i utgangspunktet sliter med sykdom, sier hun.
– Jobb gjør ganske enkelt minus til pluss!

Dette krever at den enkelte arbeidsgiver ser verdien av tilpasning og hva de kan få igjen i form av trofaste arbeidstakere. Samfunnet må stille krav til tilrettelegging. Samtidig er det mange andre enkle tiltak for denne gruppen som bidrar til høy arbeidsdeltakelse. — Vi ser at mange av våre medlemmer fremhever trening i varmtvannsbasseng som viktig for at de greier å holde seg i jobb. Vi vet også at behandlingsreiser til utlandet har positiv effekt. Men vi opplever dessverre at politikerne bare ser utgiftene når vi snakker om dette. De ser ikke hva de vil spare inn på andre budsjettposter, avslutter generalsekretær Slaatten.