Hopp til innhold
Forside / nyheter / Nytt år-nye egenandeler på legemidler
Støtt oss

Nytt år-nye egenandeler på legemidler


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 04.02.2021 / Oppdatert: 17.10.2023


Nå er det ikke lenge til 2021 er her. Har du frikort og ikke har hentet legemidler på blå resept på en stund, kan jo det være lurt å gjøre før nyttår. Hvis ikke er det bare å forberede seg på et nytt år, og nye egenandeler.

Regjeringen har i år bestemt at egenandelstak 1 og 2 ikke lengre skal være separate, men slås sammen til én ordning. Det betyr at utgifter til lege, psykolog og legemidler på blå resept nå legges sammen med utgifter til fysioterapeut, tannbehandling og behandlingsreiser til utlandet, for å nevne noen. Dette er utvilsomt positivt for dem som tidligere har måttet betale for begge deler. Regjeringen har, i skrivende stund, foreslått at egenandelstaket for 2021 settes til 2460 kr.

Bruker du mange legemidler på blå resept og ikke ønsker å betale mye i egenandel på en gang? Da er det lurt å få legen til å skrive alle resepter på samme dato. Hvorfor? Jo, det er nemlig slik at det ikke bare finnes et egenandelstak for hele året, det er også et tak for hvor mye man må betale for tre måneder med legemiddelbehandling av gangen. 520 kroner for å være nøyaktig, såfremt én lege har skrevet alle blåreseptene på samme dato. Det forutsetter også at du velger det rimeligste alternativet hvis flere produsenter lager samme legemiddel.

Farmasøyt

Rebekka Gitlestad

Apotek 1