Hopp til innhold
Forside / nyheter / Ønsker å bruke sin stemme til å få revmatikere til å ta en hjertesjekk
Støtt oss

Ønsker å bruke sin stemme til å få revmatikere til å ta en hjertesjekk


Skrevet av: Håkon Aas / Publisert: 04.03.2022 / Oppdatert: 01.06.2022


– Dette er en viktig sak, og jeg var ikke i tvil om at jeg ønsket å bidra da Norsk Revmatikerforbund (NRF) tok kontakt og lurte på om jeg ville fronte kampanjen. Det sier Egil «Drillo» Olsen på spørsmål om hvorfor han ønsket å ta del i NRF sin Hjertesjekk-kampanje. Vi har tatt en prat med han for å høre mer om hans historie som revmatiker, og det personlige forholdet han har til kampanjen.

Ifølge forskning har revmatikere med betennelser i leddene dobbelt så stor risiko for hjerte- og karsykdom sammenlignet med den generelle befolkningen. Gjennom Hjertesjekk-kampanjen ønsker NRF å sette fokus på at en hjertesjekk hos fastlegen kan redde liv. Som et ledd i kampanjen var Drillo og Bo Gleditsch, generalsekretær i NRF, på God Morgen Norge onsdag 2. mars for å snakke mer om den viktige kampanjen, og sammenhengen mellom revmatisme og hjerte- og karsykdommer.

– Jeg har selv vært revmatiker stort sett hele livet mitt. Jeg fikk diagnosen Bekhterevs sykdom i slutten av 30-årene da jeg holdt på å avslutte min karriere som fotballspiller. Da opplevde jeg stivhet i kroppen. Dette er noe som mange fotballspillere opplever, men til forskjell fra de andre var jeg ekstra stiv og fikk store smerter. Det var da jeg fikk konstatert Bekhterevs, en kronisk inflammatorisk giktsykdom som angriper bekkenet og leddene i ryggraden, sier Drillo.

Kjente ikke til sammenhengen mellom revmatisme og hjerte- og karsykdommer

Drillo gikk på medisiner i flere år for å håndtere smerten. I dag er han kun stiv i kroppen, og har sluttet på medisiner. Sykdommen har på mange måter brent ut. Det han imidlertid ikke visste den gang var at det kunne være en sammenheng mellom revmatisme og hjerte- og karsykdommer.

– For flere år siden hadde jeg noen små hjerteproblemer som startet med forsiktige flimmertendenser. I begynnelsen kom de sjeldent, noe som gjorde at jeg ikke tenkte så mye over det. Etter hvert begynte flimmeren å komme hyppigere, og på slutten var det ganske ubehagelig. Da opplevde jeg hjerteflimmer tre ganger i uken, og det varte fra fem til ti timer hver gang. I denne perioden ble det på mange måter en livstil. Enten så hadde jeg det og ventet på at det skulle slutte, eller så gikk jeg og ventet på at det skulle komme. Til slutt gikk jeg til legen, noe som resulterte i operasjon på Haukeland. Etter to operasjoner forsvant flimmeren, sier Drillo.

Drillo har siden han fikk diagnosen Bekhterevs vært åpen om det å være revmatiker, men han ble overasket da han fikk høre om den mulige sammenhengen mellom revmatisme og hjerteflimmer. – Jeg var ikke klar over at det kunne være en sammenheng mellom de to sykdommene. Jeg synes derfor det er bra at Hjertesjekk-kampanjen bidrar til å bevisstgjøre revmatikere om dette. Jeg anbefaler alle revmatikere til å ta en hjertesjekk!