Hopp til innhold
Forside / nyheter / Osteopati/naprapati autoriseres
Støtt oss

Osteopati/naprapati autoriseres


Skrevet av: Marcus Bøckman Tollefsen / Publisert: 12.02.2021 / Oppdatert: 12.02.2021


Osteopater og naprapater skal bli autorisert som helsepersonell. Vet du ikke hva slike behandlinger går ut på? Leder av Osteopatiforbundet har skrevet en introduksjon om osteopatbehandling, hva den går ut på og hva du kan forvente deg om du bestiller en time hos osteopat.

Osteopater gis autorisasjon som helsepersonell – det er godt nytt for deg som pasient.

Autorisasjon av osteopater øker sikkerheten for deg som pasient og legger til rette for mer og bedre samarbeid i helsesektoren. Osteopater har lenge vært en viktig aktør innen muskel- og skjeletthelse, og autorisasjon gjør at du kan være trygg på at behandleren du går til har nødvendige kvalifikasjoner. Norsk Osteopatforbund, Tomas Collin, har jobbet for dette lenge, og vi er derfor både stolte og glade for å endelig bli en fullverdig del av det offentlige helsevesenet. Osteopater med autorisasjon:

– Jobber helprivat og det er ikke nødvendig med henvisning for å bestille time

– Vil jobbe uten offentlig refusjon, og er ikke en del av frikortordningen

– Har ikke sykemeldingsrett

– Vil henvise deg videre til annet helsepersonell når det er nødvendig

Osteopater kan muskel- og skjelettplager Osteopater har bred kunnskap om kroppen og sammenhengene mellom fysiske, psykiske og sosiale faktorer som påvirker helsen vår. Vi gir deg god manuell behandling, i tillegg til å veilede, motivere – og bidra til at du selv er aktiv og tar ansvar for egen helse.

Medlemmer av Norsk Osteopatforbund har fire års helsefaglig utdanning fra Høyskolen Kristiania, eller tilsvarende. Vi har høy kompetanse innen trygg undersøkelse, behandling og forebygging av muskel- og skjelettplager – på lik linje med fysioterapeuter. Osteopater fungerer som primærkontakter, og vil ved behov henvise til annen utredning ved mistanke om alvorlig sykdom. Osteopaten bruker god tid på deg Mange opplever bedring og stor fremgang etter å ha oppsøkt osteopat. Osteopatisk behandling består av flere tiltak, som alltid er individuelt tilpasset deg. En samtale er viktig for å bli kjent med deg som pasient, slik at vi kan danne oss et helhetsinntrykk av deg og dine plager. Gjennom grundig undersøkelse og behandling, er vi opptatt av at du skal forstå hva vi gjør og hvorfor. Hjelper deg med å håndtere plagene dine Vi gir deg gode verktøy slik at du selv vil kunne håndtere plagene på en god måte i hverdagen.

Det er ikke uvanlig med litt smerter i kroppen, og det må du forvente å ha fra tid til annen også i fremtiden. Men hvis du lærer deg hvordan du skal håndtere plagene så vil de komme sjeldnere, vare kortere og være mindre smertefulle. Sammen skaper vi en trygg arena Som osteopater benytter vi oss av et bredt spekter av manuelle behandlingsteknikker, både lette og kraftige. Vi finner gode øvelser og aktiviteter som du selv følger opp hjemme og i hverdagen.

Manuell behandling, fysisk aktivitet og håndtering av en stressende hverdag er noe av det vanligste vi jobber med. God behandling er en dialog hvor vi er opptatt av hva som er viktig for deg – og hvordan vi sammen skaper en trygg arena der du bruker kroppen din på en god måte. Da vil også resultatene komme, og du vil kunne fungere bedre både i hverdagen og på jobben – med mindre plager.

Tekst: Norsk Osteopatforbund

Medlemmers erfaring med behandlingsformene  

Naprapater og osteopater skal nå få autorisasjon som helsepersonell. Det synes mange revmatikere, som har hatt nytte av slik behandling, er bra. Naprapati og osteopati er behandlinger som har hjulpet mange med revmatiske diagnoser til å få en bedre hverdag. NRF har snakket med flere som har hatt nytte av både naprapati og osteopati. Anette Slåtta forteller for eksempel at behandlingen hun fikk hos naprapat for smerter i rygg og bena, gjorde at hun kunne gå bedre i hverdagen og kjente mindre smerter enn før besøkene hos naprapaten.

– Jeg kunne gå normalt uten noe smerter. Jeg var på vedlikeholdsbehandling en gang i måneden i tillegg til en behandling annenhver uke, sier hun.

 – Jeg ble ekstremt imponert over hvor god kunnskap naprapaten hadde om kroppen og hvor effektiv behandlingen jeg fikk viste seg å være i å lindre smerter, forteller Slåtta.

På en annen måte enn en kiropraktor ville gjort la naprapaten press på akkurat de områdene der Slåtta hadde smerter.

– Hvis tilbudet om naprapat og osteopat hadde kommet under egenandelstaket ville jeg hatt muligheten til å kunne gå til naprapat regelmessig, sier hun.

Problemet for flere av dem NRF har snakket med i forbindelse med denne saken er at naprapati- og osteopatbehandling er dyrt. Flere har måttet slutte med behandlingen og har fått tilbake smerter de var kvitt i behandlingsperioden.

En annen som har hatt nytte av osteopati er Monica Hegglund.

– Jeg ble kjent med behandlingen en osteopat kan gi fordi der jeg jobber har vi en osteopat på huset, sier hun.

Hun har også opplevd gleden av å ha mer energi i hverdagen og føle seg ovenpå. Behandlingen Hegglund fikk baserte seg på at osteopaten la press på punkter og brukte nåler.

– Jeg hadde flere dager der jeg følte meg oppå, etter besøkende hos osteopat, forteller hun.

Hegglund bemerker at det er vanskelig for henne å prioritere behandling hos osteopat ettersom det er dyrt og at staten ikke dekker noe av det. I tider der Hegglund ikke har fått benyttet seg av osteopat har smertene kommet tilbake. Vedtaket om at osteopater og naprapater skal få autorisasjon som helsepersonell, kom som en del av forhandlingen om statsbudsjettet i fjor høst. Det er ennå en vei å gå før det er endelig på plass. Når det er på plass, vil det også bli klart hva en slik autorisasjon vil ha for den prisen pasientene må betale for disse behandlingsformene.