Hopp til innhold
Forside / nyheter / Pilotprosjekt for pasienter med langvarig smerte
Støtt oss

Pilotprosjekt for pasienter med langvarig smerte


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 23.09.2022 / Oppdatert: 23.09.2022


Har du lyst til å være med i en pilot for å utvikle et tilbud til pasienter med revmatisk inflammatorisk sykdom og langvarig smerte? Prosjektet er i regi av helsepsykologene på Diakonhjemmet sykehus.

Smerte er et stort problem for mange med revmatisk inflammatorisk sykdom. Selv om medisinene hjelper mot betennelsen i leddene, har dessverre mange fortsatt plager med smerte. Heldigvis kan smerte påvirkes av mer enn medisiner.

Kognitiv atferdsterapi mot smerter

Det er god dokumentasjon for at behandling innenfor klinisk helsepsykologi basert på kognitiv atferdsterapi kan styrke livskvalitet og funksjon. Denne behandlingen ønsker Diakonhjemmet å tilpasse til pasienter med langvarig smerte og revmatisk inflammatorisk sykdom.

De starter med en pilot der de inviterer personer som ønsker å prøve ut behandlingen.

Hva innebærer det å være med i piloten?

Deltakerne prøver ut behandlingen og gir tilbakemeldinger på opplegget og den skriftlige arbeidsboken man får.

Piloten skal teste både individuell behandling og behandling i gruppe. Det betyr enten individuelle ukentlige samtaler hos psykolog ukentlig i om lag ti uker, eller behandling i gruppe med inntil 12 deltakere med ukentlige samlinger i ca. åtte uker.

Du får kunnskap om smerte og hva som påvirker smerte. Sammen med psykologene vil du jobbe med strategier for å mestre smerte best mulig. Du får en arbeidsbok med oppgaver og øvelser du jobber med mellom hver time.

Hvem passer behandlingen for?

Behandlingen passer for deg som har revmatisk inflammatorisk sykdom og plager med smerte, og som ønsker verktøy for mestring. Du må ha tid og lyst til å gjøre en innsats med å lese og gjøre hjemmeoppgaver og øvelser. Dine tanker om opplegget og om arbeidsboken vil være svært verdifulle for oss i utviklingen av dette tilbudet.

Lyst til å vite mer?

Da kan du ringe til psykologspesialistene ved Diakonhjemmet sykehus:

  • Ingrid Hyldmo, mobil: 919 11 664
  • Elin Fjerstad, mobil: 906 22 834

I tillegg er Torkil Berge med på prosjektet.