Hopp til innhold
Forside / nyheter / Politisk gjennomslag for NRF
Støtt oss

Politisk gjennomslag for NRF


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 30.11.2021 / Oppdatert: 01.12.2021


En seier for brukermedvirkningsordningen. Foto: iStock

Den tidligere regjeringen Solberg foreslo, hvilket ikke umiddelbart ble endret av regjeringen Gahr Støre, at fribeløpet for uføretrygdede skulle fjernes. Det kunne ikke NRF være med på.

I Norge finnes det i dag i underkant av 400 000 som mottar uføretrygd. Fra 1. januar 2022 var det foreslått å kutte fribeløpet til uføretrygdede til fordel for «halvert reduksjon opptil 1,2 G». I praksis ville det betydd at uføretrygdede ikke lenger kunne tjene penger uten at trygden ble redusert.

Norsk Revmatikerforbund mente at dette ikke bare ville gå ut over dem med liten restarbeidsevne, at alle dem i våre grupper som uansett tjente under fribeløpet ville miste halvparten av det lille de tjente, men også at det ville være en trussel mot hele brukermedvirkningsordningen. Konseptet om halv reduksjon er i utgangspunktet en fin tanke, men da kan ikke fribeløpet fjernes samtidig. Vi meldte vår motstand mot forslaget og gikk ut i media for å advare.

– Man føler seg jo straffet når man blir syk, fordi inntekten faller kraftig når uføretrygd erstatter arbeidsinntekter. At fribeløpet nå skal fjernes, reagerer jeg kraftig på. For meg er det et rent inntektskutt, sa fylkesleder i Oslo Jan Halvard Relbe-Moe til VG.

Også generalsekretær Bo Gleditsch uttalte seg til VG: – Disse oppdragene er en livline til arbeidslivet for mange som ikke har evnen til å jobbe fullt, men de gjør en avgjørende innsats. Nå sitter mange og teller på knappene om de orker å fortsette, om takken fra det offentlige er trekk i trygd fra første krone.

Les hele artikkelen her >>

Forslaget ble droppet

Ikke bare NRF var mot forslaget. Også FFO var blant organisasjonene som så hva som var i ferd med å skje, og sammen er vi sterkere. I budsjettforliket som ble meldt i media mandag kveld, kommer det frem at fribeløpet nå likevel ikke fjernes, og mange i våre grupper kan fortsette å tjene opptil 42 000 kroner uten at det reduserer uføretrygden.

– Dette er en seier for alle brukermedvirkere i hele Norge, og det viser hvor viktig det er at NRF jobber politisk. Vi kunne ikke akseptere at man torpederte en så viktig ordning, eller at våre grupper skulle bli straffet for å gjøre en innsats når sykdommen tillater det, avslutter Gleditsch.