Hopp til innhold
Forside / nyheter / Prosjekt: med hjerte for varmtvann
Støtt oss

Prosjekt: med hjerte for varmtvann


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 27.08.2020 / Oppdatert: 17.10.2023


Dette prosjektet skal utvikle et høyintensivt treningsprogram i varmtvann for mennesker med revmatisk sykdom og muskel- og skjelettplager. Programmet skal synliggjøre høyintensitetstrening i vann og hvordan det påvirker risiko for hjerte- og karsykdom.

Hjerte- og karsykdom er en av to ledende dødsårsaker i Norge og personer med en revmatisk sykdom har en økt sannsynlighet for slik sykdom. Høyintensiv intervalltrening er en treningstype som har en positiv effekt på oksygenopptak. Oksygenopptaket er direkte relatert til hjerte- og karhelsen.

Det er en fordel å trene i vann; det er enklere å komme opp i høy treningsintensitet fordi det er mindre belastning på ledd. Dette er i høy grad gunstig for personer med revmatisk sykdom og muskel- og skjelettplager.

I prosjektet vil vi utvikle et standardisert høyintensivt treningsprogram for disse personene. Tanken er å vise at det er mulig å gjennomføre høyintensiv trening i varmtvann over 30 grader og dele de mulige positive helseeffektene av denne treningen knyttet til hjerte- og karsykdom. Prosjektet vil potensielt kunne gi håndfaste resultater som viser at hard trening i vann kan være like effektivt som på land. Slike resultater er etterlyst av både brukere og fagpersonell.

Prosjektet har tre stadier som bygger på hverandre. Først skal det utvikles et høyintensivt treningskonsept, som skal testes ut med noen få deltakere. Etter tilpasning ut fra deltakernes tilbakemeldinger, blir det en pilotstudie, der en større gruppe gjennomfører opplegget og man måler fysisk form etter en tid. Til slutt er det en fase tre, der deltakerne samles og kommer med sin evaluering av hele opplegget.