Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / Prøv deg frem til en treningsform som passer for deg 
Støtt oss

Prøv deg frem til en treningsform som passer for deg 


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 29.10.2020 / Oppdatert: 29.10.2020


-Jeg har alltid vært aktiv, men merket at jeg ikke kunne gjøre like mye etter jeg ble syk, sier Nora Josefine Kvalsvik (21 år). Hun har prøvd mange ulike aktiviteter før hun fant en som passer.

Nora Josefin fikk diagnosen psoriasisartritt da hun var 13 år. Hun måtte begynne på sterke medisiner og fikk etter hvert også bekreftet fatigue, en utmattelsessykdom knytt til leddgikten. Det går som regel fint i de fleste settinger, men jeg har måttet fått tilrettelagt en del på skolen og i fritidsaktiviteter. Dette har ført til at mange ser på meg annledes enn før, fordi de ikke kan se på meg at jeg er syk. Det er nok det jeg opplever som den største utfordringen min med sykdommen. Andre utfordringer er smerter og å ikke klare å gjøre alle ting. Noen morgener har jeg morgenstivhet og har kommet for sent på skolen på grunn av dette. Fingrene mine hovner mye opp, spesielt i varmen, og da klarer jeg ofte ikke skrive meldinger, åpne dører, ta av ringene mine eller skrive med blyant. Det er en del småting man ikke tenker over, som kan være veldig utfordrende i kvardagen når man har psoriasisleddgikt.

 

Jakten på den rette treningen

Nora Josefin ville likevel holde seg i form og være aktiv selv om hun var blitt syk.

-Jeg har spilt fotball siden jeg var 6 år, men etter jeg fikk leddgikt måtte jeg unngå noen treninger og fikk tilrettelagt slik at jeg kunne spille så mye jeg klarte. I stedet for å dra på fotballtrening de gangene det var alt for vondt, gikk jeg på treningssenter og fikk treningsoppsett med fysioterapeut der hun sikret at jeg gjorde alle øvelsene riktig. På den måten belastet jeg ikke leddene like mye.

På grunn av sykdommen endte det likevel til slutt med at Nora måtte slutte på fotball og kun trene på treningssenter. Også treningssenter måtte den unge jenta trappe ned på de siste årene. Til slutt måtte hun slutte også med det.

Men dette hindrer ikke den aktivitetsglade jenta i å være i bevegelse.
– Nå går jeg mange turer, og spesielt på fjellet siden ulent terreng er bra for leddene. Da får jeg også legge til rette for de helsemessige utfordringene jeg har, sier Nora Kvalsvik.

 

Nora Josefin Kvalsvik ( instagram: @norakvalsvik) syns turgåing i ulendt terreng, gjerne til fjells, er den beste aktiviteten å drive med. Foto: @norakvalsvik

Ikke uvanlig å endre aktivitetsform når man blir syk

Tidligere trodde man at det var best å holde seg i ro når man hadde en revmatisk sykdom. Sånn er det heldigvis ikke lenger, sier Norsk Revmatikerforbunds egen treningsekspert, Ole-Martin Wold. Likevel kan det nok være smart å tilpasse treningen litt etter sykdom og form, spesielt ved økt sykdomsaktivitet. Kanskje man må teste ut litt ulike aktiviteter for å finne en man trives med, slik som Nora har gjort.

Som revmatiker kan man prøve ut det meste av aktivitet og trening. – Dersom du får smerter og eller hevelse i etterkant av treningen, bør du justere intensiteten i treningen. Det er helt normalt å bli stiv og støl dager etter trening, men dersom dette vedvarer over tid kan det tyde på at du har begynt for hardt, eller at akkurat den treningsformen ikke passer så godt for deg.

Ole Martin Wold er Norsk Revmatikerforbunds treningsekspert og frisklivsrådgiver.

 

Nora vant #Sterkburg-konkurransen

I sommer hadde BURG en bildekonkurranse på Instagram under hastaggen #sterkburg,der man skulle legge ut bilder for å vise og inspirere til fysisk aktivitet, selv om man har en revmatisk sykdom. Nora var en av dem som la ut bilder, og ble trukket  ut som vinner av #sterkburgkonkurransen. Du ser bildene hennes på instagram på @norakvalsvik . #sterkburg er en del av BURG Norges 40-årsjubileum.

-Det var gøy å vinne og viktig å kunne inspirere andre til å være aktive selv om de har smerter og utmattelse, smiler Nora.

 

 

Nora Josefin trives godt på tur, men hun sier ikke nei til å teste andre utfordringer heller. Foto: @norakvalsvik

Noras tips til en bedre hverdag med psoriasisleddgikt

  1. Spør sykehuset, skolen, fysioterapeut, treneren din osv, om tilrettelegging. For eksempel kan man ha to sett av bøker (et på skolen og ett hjemme), så man slipper å bære en tung sekk til og fra skolen. Man kan også få heiskort så man slipper å gå trapper og en bedre stol i klasserommet.
  2. Gjør det du klarer. Mennesker med revmatisk sykdom klarer ofte ikke alt som andre friske klarer. Da er det viktig å vite at det er greit, for man er faktisk syk.
  3. Vær åpen om sykdommen din. Revmatisk sykdom er en usynlig sykdom og det kan være vanskelig for venner, familie, lærere og andre å forstå hvordan du har det.
  4. Vær medlem av organisasjoner så du får kunnskap om sykdommen din og møte andre med samme sykdom. BURG har mange gode møter og reiser som jeg selv har vært med på, og som jeg har lært utrolig mye av.
  5. Kosthold kan ha en innvirkning på revmatisk sykdom, og mange opplev at de blir friske av å kutte ut for eksempel rødt kjøtt og sukker.

 

Mer om trening og revmatisk sykdom på RevmaPodden:

Episode 11 – Ole Martin Wold fra NRF snakker om trening for folk med muskel- og skjelettplager

NRFs egen frisklivsrådgiver Ole-Martin Wold har tatt en prat med Anna og Joachim om trening for folk med revmatiske diagnoser og muskel- og skjelettplager, og hva som er lurt for å komme i gang – og ikke minst fortsette.

Lytt på: iTunes // Spotify // SoundCloud

Lydetterarbeid: PodMaster

Hva er psoriasisartritt?

  • Psoriasisartritt er en revmatisk sykdom som består av hudsykdommen psoriasis og leddbetennelse.
  • De fleste har psoriasis før de får leddsykdom.
  • Noen får hudlidelsen og leddbetennelsen samtidig, mens andre får leddbetennelse før det blir påvist hudlidelse.
  • Sykdommen varierer i alvorlighetsgrad, men den kan gi kroniske plager og ødeleggelse av ledd. </span
  • Sykdommen rammer ofte unge voksne, men det er ikke uvanlig at sykdommen kan opptre i høyere alder.
  • Det er ikke store forskjell i hyppighet mellom kjønnene.