Hopp til innhold
Forside / nyheter / Rauma Garn og NRF samarbeid: Reuma-votter
Støtt oss

Rauma Garn og NRF samarbeid: Reuma-votter


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 27.08.2020 / Oppdatert: 17.10.2023


Ideen om et strikkeprosjekt i samarbeid med en garnprodusent eller strikke-designer har vært i NRF-systemet en stund. Nå har det skjedd: Reuma-vottene lanseres 10.–12. september.

Strikking er i tiden, NRF er full av strikkeglade kvinner og menn, strikking kan bidra til å holde fingrene myke og det er sosialt. Det har ikke manglet på ideer i den forbindelse. Hva med å få en kjendis-strikkedesigner til å lage noe for oss? Eller kanskje en av de kjente garnprodusentene kan utforme en ting og sette sammen garnpakker? Kanskje kan vi få et strikket produkt som symbol, slik som Kirkens Bymisjon sine oransje skjerf?

Mens strikkeideene vandret rundt i NRF, satt Tove Haugerud hos NRFs samarbeidspartner Artisti og tenkte i samme baner. Med erfaring fra Kirkens Bymisjon sitt «oransje skjerf»-prosjekt og samarbeid med Dale garn, ble hun den som tok ballen. Datteren, som jobber som designer i sportstøybransjen, anbefalte sterkt Rauma garn. Kvalitet, bærekraft og tradisjon var argumentene. Dermed tok Haugerud kontakt med Rauma Garn, og ballen begynte å rulle.

– Jeg har selv vært med ut i NRFs organisasjon og truffet disse strikkedamene det alltid var snakk om, sier Haugerud.

Hun skrev brev til Rauma Garn og fulgte opp med telefon etter noen dager. Etter en del oppfølgende telefoner og et par interne runder i Rauma-systemet, ønsket garnprodusenten å gå for prosjektet. Så kom koronaen og stakk noen kjepper i hjulene også her, men ikke verre enn at oppskrift og garnpakker til NRFs Reuma-votter nå er rett rundt hjørnet.

Toves allierte hos Rauma Garn, Hilde Kvivik Kavli, forteller at de får veldig mange henvendelser av denne typen. – Det synes vi er veldig hyggelig, for mange argumenterer nettopp med at vi er kjent for god norsk ullkvalitet og bærekraft, sier hun.

Men hva var det da som gjorde at NRFs prosjekt fikk ja, når en stor del av dem som spør naturlig nok får nei?

– Vi falt for ideen. Det bygger litt på et prosjekt vi har hatt tidligere og vi syntes dette var en god sak som vi ønsket å støtte. Det var et lite prosjekt som vi kunne rekke på kort tid. Vi hadde også en designer som akkurat da hadde mulighet til å ta utfordringen på strak arm, forklarer Kvivik Kavli.

Vottene skal strikkes i Raumas 2-tråds gammelserie. Dette garnet er i 100 % norsk ull og har litt ekstra tvinn. Dette gjør det slitesterkt, og godt egnet til sokker og votter.

– 2-tråds gammelserien produserer vi selv på Rauma Ullvarefabrikk i Romsdalen. Her har vi kardet, tvinnet, spunnet, farget og nøstet garn siden 1927. Vi er aller mest kjent for våre norske ullkvaliteter, et bærekraftig valg når det gjelder strikking, sier Kvivik Kavli.

Det er Britt Karine Aasen, designer hos Rauma, som har laget design og mønster til vottene. – Det jeg begynte med var å finne ut litt mer om hva NRF er. Etterpå så jeg på logoen og om jeg kunne hente noe fra den til inspirasjon for å lage mønster, forteller Aasen. Da fant hun både kongler og kvister. Men NRF er i en prosess som kan ende med at forbundet skifter navn. Dermed måtte vi si nei til å bruke for mange elementer fra dagens logo.

– Da valgte jeg å gå videre med kvistene, og hjerter som et allmenngyldig og feminint symbol for damer og stjerner for herrer. «Friskliv» ble også strikket inn i håndflaten, sier hun. Og så måtte mønsteret tilpasses maskeantallet. – Votter er små plagg, og det kan være litt utfordrende å overføre mønster. Det må også tilpasses strikketeknikken. For eksempel må ikke maskesprangene bli for lange. Sånt begrenser også litt kreativiteten, forklarer den erfarne strikkedesigneren.

Rauma Garn setter sammen en garnpakke som skal selges i deres egen nettbutikk og i NRFs nettbutikk. Prisen er den samme uavhengig av hvor man kjøper, men porto kommer selvsagt i tillegg når man handler på nettet.

NRF får noen kroner per garnpakke som blir solgt.

Rauma Garn på sin side håper selvsagt å selge mere garn gjennom å tilby et eget produkt særlig beregnet på alle strikkeglade i NRF-miljøet.

Rauma Garn vil tilby strikkepakkene frem til jul. Ut fra hvordan salget har gått, vil de vurdere fremtiden og om de skal tilby Reuma-vottene videre. Så her er det bare å avslutte det strikkeprosjektet du jobber med nå og være klar til 10. september. Kanskje Reuma-votten blir årets julegave?