Hopp til innhold
Forside / nyheter / – Redningen ble svømming
Støtt oss

– Redningen ble svømming


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 03.12.2018 / Oppdatert: 05.12.2018


Maria Solheim (34) fra Sør-Trøndelag har Bekhterevs sykdom og Morbus Crohn.

– Jeg fikk diagnosen Bekhterevs for ti år siden, etter en lang utredning ved to sykehus. Først trodde jeg det var isjias på grunn av smerter og stivhet i korsryggen og litt utstråling til føttene. Til å begynne med var behandlingen kun én Paracet etter behov.

Verre smerter under graviditet

I det første svangerskapet hadde jeg ingen symptomer og vi fikk en flott gutt i 2006. Men etter hvert ble smertene verre og livskvaliteten ble klart lavere i den perioden som jeg ventet på time hos revmatolog. Jeg sov dårlig og var nødt til å stå opp og bevege meg om natten, eller sitte i en stol og sove. I 2011 begynte jeg med Humira penn som jeg setter selv hver 14. dag. Det fungerer fint. Jeg kunne fortsette med medisinen helt til jeg fikk en ny positiv graviditetstest.

Det andre svangerskapet ble annerledes og jeg kjente symptomer i den siste fasen. Redningen ble svømming. Det er den beste treningsformen for meg, og for mine ledd, og jeg anbefaler alle andre gravide revmatikere å fortsette å trene også under graviditeten!

Formen er kjempefin. Selv om jeg har Bekhterevs føler jeg meg ikke syk!

Veldig raskt etter fødselen kunne jeg begynne med medisinen igjen, men denne gang tok det litt tid før virkningen kom. Det går fint å amme samtidig med behandlingen.

God oppfølging

Oppfølgingen ved NKSR (Nasjonal kompetansetjeneste for svangerskap og revmatiske sykdommer) er, og har vært, kjempefin. Her er det mange som vet mye mer hvordan jeg har det enn en vanlig jordmor eller fastlege. Her blir jeg veldig godt fulgt opp både i forhold til svangerskapet og sykdommen. I dag er jeg gravid med mitt tredje barn og er i full jobb som sykepleier på akuttmottaket på St. Olavs Hospital. Formen er kjempefin. Selv om jeg har Bekhterevs føler jeg meg ikke syk!

Dette er en artikkel som tidligere er publisert i NRFs medlemsblad R-Magasinet nr 1/2015 Som medlem i NRF mottar du medlemsbladet vårt gratis rett hjem i postkassen fire ganger i året. Les mer om fordelene ved å være medlem i NRF på våre medlemssider.