Hopp til innhold
Forside / nyheter / «Rehabiliteringsopphold har vært gull verdt for meg»
Støtt oss

«Rehabiliteringsopphold har vært gull verdt for meg»


Skrevet av: Camilla Stabell / Publisert: 06.05.2022 / Oppdatert: 06.05.2022


Anna Fryxelius, NRF, og Marie Dalskjær, BURG Nordland, snakket om overgangen fra ungdom til voksen innen rehabilitering under årets nettverkskonferanse i Bodø.

Denne uka var fagfolk og brukere fra hele landet samlet i Bodø på nettverkskonferansen om revmatologisk rehabilitering.

Marie Dalskjær er leder av BURG Nordland. På scenen delte hun sine erfaringer med rehabilitering i samtale med NRFs fagsjef, Anna Fryxelius. Dalskjær fikk barneleddgikt og skolerodermi allerede da hun var 12 år, etter å ha hatt plager siden hun var liten. I dag er hun 28 år.

– Det å teste – og mestre, nye aktiviteter på en trygg måte sammen med fagfolk og andre i samme situasjon, har betydd mye, forteller Dalskjær.

For Dalskjær har naturen en spesiell betydning i rehabiliteringen.

– Å være i naturen er som medisin for meg, sier hun. Under rehabiliteringsoppholdene, både i Spania og Norge, var det å komme seg ut og bruke naturen, en del av programmet.

Får ikke tilbudet de har krav på

Ett av temaene for konferansen var hvordan få til sømløse og helhetlige pasientforløp. Blant annet fortalte Sigrun Gjønnes, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, om veien videre for opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering.

Bo Gleditsch, generalsekretær i NRF, var en av deltakerne i paneldebatten om pasientforløp.

– Våre grupper får ikke det tilbudet de har krav på. Det gjør livssituasjonen for den enkelte meget vanskelig, og det er svært dårlig samfunnsøkonomi, sa Gleditsch.

Randi Aag fra NRF Meløy deltok også i debatten og ga innspill sett fra brukerens ståsted.

NRF tydelig til stede under konferansen

Det var flere bidrag fra NRF i programmet. Ingrid Nordhei fra NRF Bodø fortalte om hvor mye glede det gav henne å være ute i naturen.

– Mye sitter mellom ørene, sa Nordhei og fortalte hvordan egen vilje og motivasjon, sammen med tilrettelegging, har gjort at hun har fått til mer enn hun hadde trodd. Det var under et rehabiliteringsopphold at hun lærte seg sit-ski, og nå kan hun kjøre slalåm sammen med familien.

Frisklivsrådgiver i NRF, Ole-Martin Wold, holdt et foredrag sammen med Kent-Louis Hansen Joseph fra NKRR, om pasientorganisasjoners rolle i rehabilitering.

Fylkesleder i NRF Nordland, Marleen Rones, var med i arrangementskomiteen for konferansen.

Programmet for årets nettverkskonferanse finner du her.