Hopp til innhold
Forside / nyheter / Revmatikere ikke mer utsatt for korona
Støtt oss

Revmatikere ikke mer utsatt for korona


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 04.11.2020 / Oppdatert: 17.10.2023


Er folk med inflammatoriske leddsykdommer mer utsatt for korona enn andre? En gruppe internasjonale forskere svarer nå nei på spørsmålet. Men de fant også at denne pasientgruppen kan få et mer alvorlig sykdomsforløp hvis de først får korona.

Mange pasienter med inflammatoriske leddsykdommer går på medisiner som setter ned immunforsvaret. I forbindelse med koronaen har det derfor vært stilt spørsmål om de er ekstra utsatt for korona. Nå har en gruppe internasjonale forskere forsøkt å finne svar.

Forskerne gikk gjennom medisinsk forskning som var gjort på flere enn 1400 pasienter på feltene reumatologi, hudsykdommer og mage/tarm (fordøyelsessykdommer).

De fant at den generelle befolkningen og pasienter med autoimmune revmatologiske og inflammatoriske tilstander hadde samme risiko. Det var altså ikke økt risiko for dem med revmatisk diagnose.

Risikofaktorene for alle var følgende:

 • høy alder
 • kroniske medisinske problemer
  • høyt blodtrykk
  • overvekt
  • lungesykdom
  • diabetes
  • hjertesykdom

Det forskerne imidlertid fant, var at pasienter som hadde en underliggende revmatisk diagnose kan ha større sjanse for et alvorlig sykdomsforløp hvis de først får korona. Et mer alvorlig forløp kan for eksempel bety bruk av respirator.

Generelt er det også større sjanse for alvorlig forløp dersom man går på steroider. For pasientene med mage/tarm-sykdom ble det vist at dem som gikk på steroider hadde større sjanse for innleggelse på intensiv-avdeling, bruk av respirator og også død.  

Forskerne konkluderte med at pasienter med revmatologiske sykdommer ikke har større risiko for å få korona, men om de først får det kan de ha større sjanse for å få et alvorlig forløp. Bruk av steroider, for eksempel prednisone, kan gi mer alvorlige komplikasjoner og et mer alvorlig utfall uavhengig av hvilken sykdom man bruker prednisone for.

Et viktig punkt til slutt; flere av studiene som har vært med i gjennomgangen, har bare hatt med pasienter som ble lagt inn på sykehus på grunn av korona. Dermed kan det bli en overrepresentasjon av alvorlig sykdomsforløp i studien.