Hopp til innhold
Forside / nyheter / Revmatikere søkes til internasjonal undersøkelse om Covid-19
Støtt oss

Revmatikere søkes til internasjonal undersøkelse om Covid-19


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 07.04.2020 / Oppdatert: 17.10.2023


Revmatologer over hele verden arbeider intenst med å kartlegge hvordan koronaviruset påvirker pasienter med revmatisk sykdom. Nå trenger de din hjelp.

Da WHO erklærte Covid-19 som en verdensomspennende pandemi, ble det opprettet et internasjonalt register hvor leger fra hele verden kan rapportere inn egne erfaringer med hvordan Covid-19 påvirker revmatikere. Nå ber de også pasienter fylle inn et spørreskjema, for å bidra til å øke kunnskapen rundt temaet. All informasjonen som samles inn er anonym, og skal brukes for å hjelpe mennesker med revmatisk sykdom.

Du finner mer informasjon om undersøkelsen og link til spørreskjemaet her.

Norsk Revmatikerforbund anbefaler alle revmatikere som har mulighet til å fylle inn skjemaet etter beste evne. Skjemaet er på engelsk og blir ikke oversatt til norsk. Vi vil gi veiledning og råd om oversettelse av vanskelige begreper under innlegget vårt om dette på Facebook.

Voksne over 18 år med revmatisk sykdom kan fylle inn skjemaet selv. For barn og unge under 18 år er det ønskelig at foreldrene fyller inn Rheum-Covid undersøkelsen.

Tips til  hvordan du greier å svare opp spørsmålene om medisiner:
Den delen av undersøkelsen som er litt ekstra komplisert for norske pasienter, er den som omhandler medisiner. Du skal føre opp navn på den medisinen du har tatt for din revmatiske sykdom de siste tre månedene. Noen av medisinnavnene er de samme som her i Norge, men ikke alle. Vi foreslår at du leser om medisinen du tar her i Felleskatalogen  for å se hvilket virkestoff den har, og gjør noen undersøkelser for å finne hvilken medisin som tilsvarer det du tar. Hvis du ikke finner din medisin på listen skriver du navnet på virkestoffet i feltet «Other (Please Specify):»

Har du hatt Covid-19? Sørg for at din informasjon registreres
I tillegg til denne internasjonale pasientundersøkelsen, har Covid-19 Global Rheumatology Alliance et stadig voksende register med kunnskap som er rapportert inn fra revmatologer over hele verden. Hvis du har hatt eller har fått Covid-19, er det viktig at du informerer revmatologen din om dette. Du kan fortelle at du gjerne deler din opplevelse med Covid-19 Global Rheumatology Alliance, så legen din kan sende inn informasjon til registeret.

Slik kan vi alle bidra til å øke kunnskap og forhåpentligvis bedre prognosene for mennesker med revmatisk sykdom over hele verden under korona-pandemien.