Hopp til innhold
Forside / nyheter / Revmatikervennlig julemat – oppskrifter
Støtt oss

Revmatikervennlig julemat – oppskrifter


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 16.12.2020 / Oppdatert: 17.10.2023


Her følger oppskrifter på noen revmatikervennlige alternativ. Som julemiddag kan du bruke nøttestek. Og julegodt må vi ha, du får oppskrift på grove biscotti og hjemmelaget bounty-sjokolade.

Julemiddag: nøttestek

4 porsjoner

Ingredienser

1 stk løk

2 stk eple

2 ss olivenolje til stekning

150 g hasselnøtter

150 g mandler

1 boks hakkede tomater

3 ss havregryn

2 ts frisk salvie

2 ss frisk rosmarin

0,5 ts revet muskatnøtt

1 ts frisk ingefær

0,5 stk sitron

3 stk egg

0,5 dl melk

Fremgangsmåte

Skrell og finhakk løk og eple. Varm olje i en kjele og surr løk og eple mykt og blankt. Grovhakk nøtter og mandler og ha dem i kjelen sammen med hakkede tomater og havregryn. Hakk salvie og rosmarin og bland urtene inn i massen sammen med muskatnøtt, ingefær og revet sitronskall.

Avkjøl blandingen litt og rør inn egg og litt melk til du har en klissete deig. Smak til med salt og pepper.

Hell deigen i en godt smurt og melet brødform.

Stek nøttesteken i ca. 1 time på 180 grader. Test med en tynn trepinne eller liten, spiss kniv om den er ferdig stekt.

Dersom du reagerer på sitrusfrukt dropper du sitronen. Dersom du reagerer på meieriprodukter kan kumelk byttes ut med plantemelk.

Revmatikervennlig julegodt

Det er ikke slik at man trenger å kutte ut alt sukker. Likevel er det mange søte fristelser som kan tilpasses og lages med et redusert sukkerinnhold. Her kommer to oppskrifter som passer godt som julegodt. Mengden sukker kan du justere etter egne preferanser. Det er også mange av de klassiske julekakene som kan lages med et redusert innhold av sukker. Oppkuttet frukt er sunt og godt hele året og jula er intet unntak!

Grove Biscotti med sitron

200 gram mandler, grovt hakket

3 eggeplommer

2 dl sukker

3 ss vaniljesukker

3 eggehviter

1 klype salt

Skallet av ½ – 1 sitron

Ca 8 dl sammalt hvete/fullkornshvetemel

1,5 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Rist mandlene på svak varme i en stekepanne. Ikke rist de minste mandelbitene, ettersom de fort blir brent.

Riv sitronskall på en av de minste hullene i rasperen. Visp eggeplommer, sukker og vaniljesukker til en kremaktig konsistens.

Visp eggehviter sammen med litt salt i en annen bolle. Skjær forsiktig eggehviten inn i eggekremen. Ha i mandler og revet sitronskall, og deretter mel blandet med bakepulver.

Del deigen i tre deler. Trill ut tre pølser som er like lange som en langpanne. Legg bakepapir i langpannen og legg biscottipølsene oppå. Press forsiktig ut hver pølse slik at de er ca. 2 – 3 cm brede.

Stek på 175 grader midt i ovnen i ca. 30 minutter til de er gylne. Ta ut, skjær pølsene på skrått slik at hver biscotti blir ca. 1,5 cm tykk. Legg på rist og putt tilbake i ovnen på 80 grader i 30-60 minutter, alt etter hvor harde du vil ha biscottiene. La døren på komfyren stå på gløtt.

 

Hjemmelaget bounty

Ca 2 dl kokosmelk

200 gram kokosmasse

1 ts vaniljepulver

2 ss sukker (smak til slik at du får ønsket søthet)

200 gram sjokolade etter ønske (gjerne en mørk variant og bruk melkefri/sukkerfri dersom du ønsker det)

Fremgangsmåte

Sett kokosmelken i kjøleskapet slik at melken skiller seg. Dette tar litt tid, så sett den gjerne i kjøleskapet dagen før du skal lage denne oppskriften. Det er kun det øverste, tykke laget som skal brukes.

Bland sammen den tykke kokoskremen med kokosmasse, vaniljepulver og sukker. Smak til. Rull kuler og press de godt sammen.

Plasser kulene på et brett eller i en boks. Det kan være lurt å ha plastfolie eller bakepapir i bunnen. Plasser i fryser til kulene er frosne.

Smelt sjokoladen i et vannbad. Dypp kulene i sjokoladen. Gjerne topp kulene med kokosmasse, hakket sjokolade eller hakkede  mandler før sjokoladen stivner.

Sett deretter bitene kaldt til sjokoladen har stivnet. Nyt!

Julen er en forholdsvis kort periode av året. Det er viktig å poengtere at det er helheten i kostholdet som er det aller viktigste. Julen skal ikke være tiden for å tenke for mye på at alt må være sunt, men å tilpasse noe kan bidra til at man føler seg bedre og får en jul med mindre symptomer og smerter.

Vi håper dette kan bidra med inspirasjon! Og husk at alle oppskriftene i stor grad kan tilpasses slik at retten passer for deg og ditt kosthold, dersom du ser ulike matvarer du ikke ønsker eller kan spise.

Kos deg med maten og god jul!

Kilder faglig innhold:

Helsedirektoratet.no
Revmatiker.no
Bramat.no
Norges sjømatråd/3iuka.no