Hopp til innhold
Forside / nyheter / Starter revmatisk sykdom i tarmen?
Støtt oss

Starter revmatisk sykdom i tarmen?


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 04.05.2017 / Oppdatert: 04.05.2017


Personer med sykdommer som barneleddgikt, lupus, Sjøgrens syndrom og systemisk sklerose har en annen bakterieflora i tarmen enn friske personer. Det viser aktuell forskning som ble presentert av overlege Øyvind Midtvedt ved Rikshospitalet på årets dialogseminar om revmatiske bindevevssykdommer.

Hvorfor tarmfloraen er forskjellig er fortsatt usikkert, men norske forskere søker nå om midler for å kunne starte nye forskningsstudier. Man ønsker blant annet å finne ut om systemisk sklerose (SSc) utvikles på grunn av visse sykdomsfremkallende bakterier i fordøyelsessystemet og så sprer seg derfra, eller om det er omvendt.

Forsker Anna Maria Hoffman Vold ved Rikshospitalet har tilbragt ett år i ved universitet i Los Angeles, USA, og har tatt med ny kunnskap hjem til Norge. Gjennom Studien ReSSuve ønsker hun og hennes kolleger å se om såkalt fekal transplantasjon etter hvert kan være en aktuell behandling. Det betyr at mikrobiota (tarmbakterier) fra en frisk person overføres til den som er syk. På den måten kan tarmfloraen hos den syke forandres og forhåpentlig dempe sykdommen. Hvis forskerne får de midler som trengs, 10-15 mill kroner, håper man å kunne inkludere omkring 80 pasienter fra Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Stor interesse

Rikshospitalets store auditorium var nesten fullt og spørsmålene fra publikum var mange og relevante. Dette var det femte året dialogseminaret ble arrangert. I programmets andre halvdel var det mulighet til å delta på parallelle sesjoner om spesifikke diagnoser og stille flere spørsmål. Arrangør var NRF i samarbeid med Lærings- og mestringssenteret på Rikshospitalet.

Se også: R-magasinet 1/2016, Dagens Næringsliv 16. juni 2016.

Tarmbakterier og revmatisk sykdom var ett av temaene ved årets dialogseminar om revmatiske bindevevssykdommer på Rikshospitalet. Interessen var stor og store auditoriet så godt som fullt under overlege Øyvind Midtvedts innlegg.