Hopp til innhold
Forside / nyheter / Tips og oppskrifter for en revmatikervennlig påske
Støtt oss

Tips og oppskrifter for en revmatikervennlig påske


Skrevet av: Marcus Bøckman Tollefsen / Publisert: 16.03.2021 / Oppdatert: 23.03.2021


Da er det igjen snart tid for påske. I likhet med julen, er påskehøytiden preget av ulike tradisjoner både når det gjelder hva man gjør og hva man spiser.

Gjør litt ekstra stas ut av frokosten og nyt en rolig morgen. Nordmenn spiser ekstra mye egg i påsken. Egg kan brukes på mange ulike måter og  er en svært næringsrik matvare. Lag en omelett med gul paprika og løk for ekstra påskestemning – og vitaminer!

Gul påske-smoothie – 2 glass

Fyll på med frukt til frokost med denne gule smoothien.

Du trenger:

  • 1 hel mango
  • ½ banan
  • Saften fra én lime
  • 2 dl appelsinjuice

Hakk mango og banan i terninger. Tilsett alle ingrediensene i en smoothiemaskin og kjør til en glatt masse. Hell i litt og litt juice til du har ønsket konsistens.

Tips: Dersom du reagerer på sitrus tilsetter du for eksempel kokosmelk, havremelk eller en annen type juice istedenfor appelsinjuice og lime. Dersom du ikke har en smoothiemaskin, kan du bruke en stavmikser. Bruk i så fall en bolle med høye kanter, så slipper du søl.


Oppskrift: Bamagruppen, foto: pixabay

Lam er en klassiker i påsken for mange. Noen revmatikere reagerer på kjøtt, som oftest svin. I følge Helsedirektoratet er det anbefalt å redusere inntaket av kjøtt med mye mettet fett. Dersom du ønsker å spise lam med et mindre innhold av fett, kan du kjøpe lammelår fordi fettet er synlig og kan derfor enkelt fjernes. Ellers er ytre- og indrefilet av lam samt lam flatbiff magre alternativer. Tilbehøret kan varieres i det uendelige. Ovnsbakte grønnsaker og poteter er godt, enkelt, næringsrikt og smakfullt. Bak ingrediensene i en planteolje (for eksempel rapsolje), timian og rosmarin. Oljen bidrar med umettet fett og litt omega-3 fettsyrer, noe som kan være gunstig for revmatikere grunnet en betennelsesdempende effekt. Helsedirektoratet anbefaler uansett å steke mat i olje, flytende eller myk margarin fremfor smør og hard margarin for å få i seg mindre mettet fett.

 

Ratatouille med lam – 4 porsjoner

Dette er en rett med lam som sikrer påskestemningen. I tillegg inneholder retten mye grønnsaker som alltid er bra!

Du trenger:

  • 8 poteter
  • 600 gram lammekjøtt
  • 1 ss smør til steking (evt. olje)
  • 2 stk løk
  • 2 stk paprika
  • 4 stk hvitløksfedd
  • 1 stk aubergine
  • 4 stk tomater
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ss oregano
  • 2 stk kjøttbuljong eller grønnsaksbuljongterninger
  • 3 dl vann
  • Salt og pepper, smak til

 Fremgangsmåte:

Kok potetene møre, dette tar ca 20 — 30 minutter. Skjær kjøttet i biter. Brun kjøttet i en stekepanne med smør eller olje og legg det over i en gryte. Rens løk og paprika. Finhakk hvitløk. Skjær løk, paprika, aubergine og tomat i biter. Stek løk og paprika i stekepannen. Legg deretter alle grønnsakene i gryten. Tilsett tomatpuré, oregano, buljongterningene og vann. La gryten koke ved svak varme i ca. 30 minunnter. tilsett salt, pepper og andre krydder etter ønske.


Oppskrift og bilde: tine.no

 

Gulrotsuppe – 4 porsjoner

Dette er en næringsbombe av en suppe. Gulrøtter inneholder store mengde betakaroten som frigjøres til vitamin A i kroppen – dette er blant annet gunstig for synet og immunforsvaret. Grønnsaken er også rik på fiber som er bra for fordøyelsen.

Du trenger:

  • 350 gram gulrøtter
  • 1 stk gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss revet ingefær
  • 1 stk rød chili
  • 3 dl appelsinjuice, ferskpresset (dersom du reagerer på sitrus, bruk kokosmelk)
  • 5 dl ferdig grønnsakskraft/buljong
  • 3 ss olivenolje
  • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Hakk løk og hvitløk. Del chilien på langs og skrap ut frøene. Skjær den i tynne strimler. Vask gulrøttene godt og skjær dem i biter. Varm deretter olje i en gryte og fres løk, hvitløk, chili, gulrot og ingefær et par minutter under omrøring. Løken skal bli blank uten at den skal få farge. Tilsett buljong og appelsinjuice (eller kokosmelk). La suppen småkoke under lokk i ca 20 minutter. Kjør suppen jevn med en hurtigmikser/stavmikser, og smak til med salt og pepper.


Oppskrift: Bamagruppen, foto: Pixabay

En annen ting som hører med til påsken er påskeegg med godteri. Dersom du reagerer på tilsatt sukker fra sjokolade og annet godteri, kan det være en lurt å fylle påskeegget med noe annet. Egget kan fylles med tørket frukt (for eksempel aprikos eller rosiner), usaltede nøtter, mørk sjokolade eller hjemmelaget marsipan. Det finnes ulike oppskrifter på hjemmelaget marsipan både med og uten sukker. Dersom du ønsker å prøve deg på en variant uten tilsatt sukker kan du bruke mandler, dadler og mandelessens som utgangspunkt. Du kan også tilsette gul konditorfarge. Bruk en sterk foodprosessor og form massen til små kuler. Smelt eventuelt sjokolade, gjerne en mørk variant, og dypp kulene i sjokoladen.

Noen revmatikere reagerer på appelsin grunnet dets innhold av histaminer. Selv om appelsin er den klassiske påskefrukten finnes det andre gule frukter å velge i, for eksempel mango, honningmelon og banan. Lag en fruktsalat med dine favoritter og topp med vaniljekesam. Kesam er et magert og proteinrikt produkt. Vaniljekesam finnes også som laktosefri uten sukker.

Mange får ekstra tid til å gå på tur i påska, enten på ski eller til fots. I år, med mange strenge restriksjoner i hele landet grunnet pandemien, er tur av de tingene vi fortsatt kan gjøre. Ta med deg en god dessert på tur denne påska.

 

Banan med smeltet mørk sjokolade
En sikker vinner på bålet!

Du trenger:
• 1 banan per person
• Ønsket mengde valgfri sjokolade, for eksempel 3 ruter per banan.
• Folie

Fremgangsmåte:
Snitt bananene på langs (med skallet på), og dytt sjokoladebitene ned i bananen. Pakk deretter bananen inn i folie. La pakken ligge ved bålet til sjokoladen har smeltet. Er du usikker på om sjokoladen har smeltet, åpne opp pakken og se etter. Spises med skje. Nyt!

 

Grove vafler

Gir ca. 8 vaffelplater

Ingredienser

  • 1 ½ dl hvetemel
  • 1 ½ dl sammalt hvete, fin
  • 1 dl havregryn
  • ½ ts salt
  • ½ ts bakepulver
  • 4 dl ekstra lett melk
  • 2 egg
  • 2 ss smør

Fremgangsmåte

Ha alle tørrvarene i en bakebolle. Deretter tilsetter du melk, egg og smeltet smør. Rør alle ingrediensene sammen til en glatt røre med en visp. La røren svelle i 15 — 20 minutter før du steker de. Vafler egner seg godt til frysing og de tiner raskt.

TIPS: Dersom du reagerer på noen meltyper eller gluten, prøv andre meltyper. Det finnes for eksempel glutenfrie havregryn og bokhvete som er glutenfritt. Reagerer du på laktose, prøv plantemelk. Dersom du ønsker å snike inn litt grønnsaker i disse vaflene tilsetter du litt spinat. Det gir lite smak, men veldig fin farge!


Oppskrift: bramat.no, foto: Pixabay

Akkurat som julen, er påsken en forholdsvis kort periode av året. Det er derfor viktig å poengtere at det er helheten i kostholdet som er det aller viktigste. Påsken skal ikke være tiden for å tenke for mye på at alt må være sunt — men å tilpasse noe kan bidra til at man føler seg bedre og får en høytid med mindre symptomer og smerter. Prøv deg frem og lag nye mattradisjoner. Kanskje du ikke trenger å lage lam i det hele tatt, men kanskje prøver en ny rett med laks eller ørret?

Vi håper dette kan bidra med inspirasjon. Og husk at alle oppskriftene i stor grad kan tilpasses og varieres slik at retten passer for deg og ditt kosthold, dersom du ser ulike matvarer du ikke ønsker eller kan spise.

Nyt maten og god påske!

 

Skrevet av Thea Kristine Lande

Kilder:

Internett: Helsenorge.no, Helsedirektoratet.no, Matprat.no, Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no), Tine.no

Bok: Drevon, C.A. & Blomhoff, R. (2019). Mat og medisin, lærebok i generell og klinisk ernæring (7. utg), Oslo: Cappelen Damm.