Hopp til innhold
Forside / nyheter / – Treningen gir meg glede i livet
Støtt oss

– Treningen gir meg glede i livet


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 16.04.2020 / Oppdatert: 17.10.2023


Rebecca sitter i skinnsofaen i hallen i den gamle villaen som er hovedkontor for NRF i Oslo. Det fossregner ute og paraply har hun ikke. Det affiserer ikke henne. Litt vann har da ikke skadet noen? Denne dama har vært ute en vinternatt før.

NRF etablerte fire verdier siste halvår 2019: handlekraftig, inkluderende, nytenkende og tydelig (HINT). Nå er vi over i 2020 og skal leve etter verdiene. Hva betyr disse ordene for alle oss som er tilknyttet NRF? Gjennom noen artikler som gir gode eksempler på hvordan personer og enheter i NRF har etterlevd verdiene, skal vi inspirere til å ta dem i bruk i hverdagen. Først ute er «inkludering».

Rebecca Schøyen har denne fredagen reist fra Kristiansand til Oslo for å gjøre unna noen møter, deriblant møte med meg. Det er NRFs fylkessekretær i Agder, Merete Gulbrandsen, som har tipset meg om at Rebecca kan være en dame å slå av en prat med. Merete mente Rebecca er et godt eksempel på hvordan lokallag kan legge til rette for, og dermed inkludere, alle i aktivitetene sine.

«Jeg stod fram som transkjønnet på Facebook 4. mai 2018».» Setningen kommer som et skudd og før jeg har stilt spørsmålet ferdig, mens hun ser rett på meg. Det er årsaken til at det ikke er så lett for Rebecca å gli inn i alle miljøer og bli godtatt overalt.

Da tipset om Rebecca kom, var jeg opptatt av om hennes historie hadde blitt fortalt tidligere. Det hadde ingenting med medias krav om at de vil ha historien eksklusivt å gjøre. Jeg var opptatt av om hun forstod hva det innebar å fortelle om dette utenfor en nær krets. Det viste seg at Rebecca er en medievant dame. Etter at hun la ut facebook-posten i mai 2018, har hun vært mye i vinden i det offentlige rom, også på TV.

Rebecca ble født i 1985, da som gutt. Midt i søskenflokken av tre gutter, ble hun allerede som fire-åring klar over at det var jente hun skulle vært. – Jeg ville bare leke med jente-ting, forteller hun. I dag er hun på vei til å få oppfylt drømmen om å skifte kjønn. Hun betaler selv for hormonbehandling som skal gjøre henne til kvinne. Men den gangen som guttunge på Bryne var det liten forståelse på hjemmebane for ønsket om å bli jente. Livet ble vanskelig.

Som voksen har Rebecca også fått diagnosen Scheumanns sykdom, en muskel- og skjelettsykdom.

— Det er en sjelden diagnose, men det er derfor jeg er så krum i ryggen, påpeker hun. Sykdommen innebærer en forstyrrelse i veksten av ryggvirvlene som gjør at man får krum rygg. Denne diagnosen, og andre helseproblemer, gjør at Rebecca har mye smerter i kroppen.

Et lyspunkt i tilværelsen har vært bassengtreningen i regi av Kristiansand Bekhterevforenig og hot-yoga-prosjektet i regi av NRFs fylkeslag i Agder. – Jeg kjenner instruktøren på Emijoly yoga, der hot-yoga-prosjektet ble satt i gang. De har dyktige instruktører og godt miljø. Jeg har vært medlem og trent hot yoga der siden mai 2017 og sa ikke nei da jeg fikk mulighet til å delta på opplegget til Fylkeslaget i NRF, sier Rebecca.

Hot-yogaen ble så inngangen til bassengtreningen i Kristiansand, etter oppfordring fra fylkessekretær Merete Gulbrandsen.

Og tror du nå at basseng- og yogatreningen er hennes første treningserfaring tar du feil. Rebecca slet med spiseproblemer i tenårene. Som voksen tok hun grep da vektnåla stoppet på 107 kilo. Hun begynte å løpe og trakk det lenger enn de fleste: via maraton kom hun inn i ultraløp-miljøet. – Første gangen jeg løp maraton brukte jeg 5 timer og 57 minutter på de 4,2 milene. Min raskeste maraton løp jeg i Frankfurt i 2013. Tiden ble 3 timer og 33 minutter, og den tiden er jeg stolt av, sier hun med et smil og klart trykk på “stolt”.

Hun kan ikke få fullrost miljøet i Kristiansand Bekhterevforening. — Jeg er blitt veldig godt mottatt i miljøet, det er fine folk med humor og smil. Vi treffes alltid før trening for en liten prat. I november var det julebord, med SPA først og mat etterpå, forteller Rebecca.

— I begynnelsen var jeg nervevrak før badingen, sier hun ærlig. — Det var første gang jeg skulle stille i badedrakt. Jeg greide ikke å bruke fellesgarderoben, men fikk eget rom der jeg kunne skifte, forklarer hun om sin første gang på bassengtrening. — Nå går det lettere å opptre i badedrakt, men det er helt uaktuelt å være i fellesgarderobe med de andre damene. På yoga-instituttet får jeg lov å bruke instruktør-garderoben, sier hun.

— Både bassengtreningen og yogaen tøyer kroppen og holder blodsirkulasjonen i gang. Treningen gir meg glede og det er viktig å ta vare på helsa, understreker hun. Og det er ord til inspirasjon for oss alle sammen.