Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / Uredd frykt
Støtt oss

Uredd frykt


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 07.04.2017 / Oppdatert: 07.04.2017


Vinneren av vårens skrivekonkurranse bruker skrivingen som et kreativt utløp for følelsene det er vanskelig å snakke om.

Skriving, lesing og kreativ utfoldelse har alltid vært en stor del av livet til Tiril Øyen Hol (20). Helt siden barneskolen har hun vært glad i å skrive noveller og skoleoppgaver, men hun trodde aldri hun en dag skulle skrive dikt. Nederst i denne artikkelen kan du lese diktet «Frykt», Tirils vinnerbidrag til skrivekonkurransen om helse, sex og samliv.

Bruker skriving som terapi

I 2011 ble Tiril syk, men opplevde å ikke bli trodd av legene. Hun fikk høre at det nok var flink-pike-syndrom som gjorde at hun var så sliten, og følte ikke at hun ble tatt på alvor. Frustrasjonen bygget seg opp i henne og for en jente som ikke var så komfortabel med å snakke om følelsene sine, måtte det ut på en annen måte.

«Det endte med at jeg skrev dikt til legene for å få uttrykk for følelsene jeg satt på. Det ble en slags terapi for meg.»

Prioriterer kunsten

Via Facebook fikk Tiril vite om NRFs skrivekonkurranse om helse, sex og samliv. Legene hennes har frarådet henne å skrive fordi det krever så mye energi, og derfor var det lenge siden hun hadde funnet frem skriveblokka. Hun forteller at det likevel føltes viktig og riktig å prioritere dette. Kombinasjonen av personlig erfaring om kronisk sykdom og det å forestille seg kjærlighet i fremtiden gjorde at Tiril kjente på en frykt. Denne frykten ser hun også hos venninner som lever med kronisk sykdom, og peker på viktigheten av å løfte frem temaet helse, sex og samliv.

«Selv om jeg har lite energi, må jeg bruke det jeg har på det som er viktig.»

Får bli ny-dag

På Revmatikerdagen 15. mars ble Tiril offisielt kåret til vinneren av NRFs skrivekonkurranse. Som vinner får hun en bli ny-dag med en kjent stylist, fotografering med kjendisfotograf Marcel Leliënhof, coachingtime og overnatting på hotell. Hun får ta med seg en hun er glad i, og vil dele opplevelsen med en venninne som også lever med kronisk sykdom.

Sammenligner sykdom og forelskelse

I Tirils vakre dikt får hun frem fine, såre og nære tanker om sykdom og kjærlighet. Hun forteller at forelskelsesfølelsen kan være veldig fæl på en fantastisk måte. Det er nervepirrende å være forelsket, og det er nervepirrende å være syk, men kjærlighet er en smerte det er verdt å kjempe for.

Frykt

Jeg våget ikke la deg elske meg
ikke så lenge kroppen min var som den var

sykdommen min
kom til å ødelegge oss
rive i oss
og legge oss i ruiner

elsk meg
og du går til krig

det var det jeg først trodde
men jeg tok feil

for når jeg nå ligger her med deg
med fingeravtrykkene dine deilig sviende som brennmerker over kroppen min
med heten
av ilden vi lagde
enda gnistrende i blodet

innser jeg
at den eneste sykdommen
som kommer til å true oss

er følelsen
av din kropp
mot min

det er den følelsen
som spinner meg ut av kontroll
sprenger meg i tusener av biter
og etterlater meg
fullstendig
i oppløsning

og jeg innser

at selv om kroppen min er skadet
så er det
ingenting
mot hva din kropp gjør med meg

den gjør meg syk

men det er greit
for hvis det er slik å elske føles som
så vil jeg aldri ønske å bli frisk igjen uansett
hvis det er slik kjærlighet er
så kan krigen bare komme.