Norsk Revmatikerforbund har sammen med en rekke andre pasientorganisasjoner utviklet et eget informasjonshefte for deg som vurderer å delta i utprøvende behandling.
Kliniske studier, eller utprøvende behandling, er forskning på effekten av nye legemidler eller nye behandlingsmetoder. Som deltager i slike studier kan du dermed få tilgang til medisiner før de kommer på markedet.
Alltid en viss risiko
I løpet av en klinisk studie vil det stadig bli innhentet mer informasjon om behandlingen, risiko og effekt, men det vil alltid innebære en viss risiko å delta i behandling som er på prøvestadiet. Medisinene kan gi bivirkninger som er ukjente fra før og effekten kan være uviss. Det kan tenkes at du ikke vil ha nytte av medisinene du får i det hele tatt, men samtidig vil din deltakelse kunne bidra til å hjelpe andre med den samme sykdommen som du har.
Det er gratis å delta i kliniske studier, og du kan trekke deg fra studien når som helst uten å måtte oppi noen grunn til det.
Kan jeg delta?
Kriteriene for å kunne delta i utprøvende behandling varierer fra studie til studie. Slike kriterier kan dreie seg om alder, kjønn, type sykdom, sykdommens alvorlighet, tidligere behandling, andre sykdommer eller resultater gitt av ulike undersøkelser i laboratorie.
Deltakere i kliniske studier blir nøye valgt ut på forhånd for å sikre at forskerne får riktige målinger og om legemidlet eller behandlingsmetoden har effekt på den sykdommen som undersøkes.
Dersom du ønsker å delta i undersøkende behandling kan du finne informasjon om noen kliniske studier på den offentlige helseportalen helsenorge.no/kliniske-studier
Gratis informasjonshefte
Formålet med det nye informasjonsheftet er å gjøre kvalitetssikret informasjon om utprøvende behandling lettere tilgjengelig for pasienter og pasientforeninger. Heftet blir trykket opp i et begrenset antall eksemplarer, men er også tilgjengelig for gratis nedlasting som e-bok.
Last ned heftet om utprøvende behandling som e-bok ved å klikke her.
Heftet er utarbeidet av Novartis i samarbeid mellom LHL, Spafo Norge, Hodepine Norge, CarciNor, Føflekkreftforeningen, MS-forbundet, LMI (Legemiddelindustriforeningen), Astma- og allergiforbundet, Psoriasis- og eksemforbundet, RP-foreningen og Norsk Revmatikerforbund.