Hopp til innhold
Forside / nyheter / – Yoga er den beste treningsformen
Støtt oss

– Yoga er den beste treningsformen


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 21.01.2019 / Oppdatert: 21.01.2019


- Yoga er den beste treningsformen jeg har vært borti, smiler Laila Bæreg (51), Sørumsand, Akershus. Jeg har kuttet ut både fysioterapi og akupunktur. Og tredemølle og piller liker jeg ikke. Dette er en rolig treningsform som passer meg ypperlig. Og mannen min sier at jeg har blitt snillere nå som jeg ikke har så vondt…

Bæreg hadde egentlig ikke troen på yoga da en venninne foreslo det for tre år siden. – Men bare etter to ganger var jeg helt avhengig, og i dag har jeg ikke vondt i kroppen, konstaterer Bæreg. Hun trener i gruppe to ganger per uke, samt gjør noen øvelser på jobben hver dag kl. 14 sammen med kollegene på kundesenteret.

Også treningskameraten An-Kristin Myhre (47) er begeistret. – Jeg pleide å trene karate, men dette er en «snillere» idrett i forhold til mine utfordringer, og ikke minst den meditative effekten av yogaen er veldig bra for meg og gir meg en indre ro, forteller Myhre.

Treneren Mette Tveito har selv revmatiske utfordringer, og måtte gi opp jobben som teknisk tegner. I forbindelse med omskolering kom hun tilfeldigvis borti yoga. Etter utdannelse i blant annet Ashtangayoga og medisinsk yoga leder hun i dag blant annet to treningsgrupper i regi av Sørum Revmatikerforening.

– Alle kan gjøre yoga, bare man kan puste, sier Tveito, som også er yogamassør. Den medisinske yogaen er meditativ, rolig og med fokus på pust. I den andre gruppen er øvelsene noe mer fysiske og dynamisk utfordrende, men fremdeles med fokus på pust og avspenning.

LANDET RUNDT

Det er ikke bare på Sørumsand som revmatikerforeningen driver yogakurs, vi finner også aktive medlemmer og deltakere i for eksempel Tysvær og Alta.

– Vi hadde et veldig trivelig helgekurs der deltakerne tok med seg mat til en felles lunsj både lørdag og søndag, forteller fylkessekretær Solgunn Solli, i Finnmark fylkeslag.

Kursleder Anita Steigre, som egentlig er bibliotekar, lærte deltakerne mange gode øvelser for blant annet å puste seg gjennom smerte og roe ned kroppen. Nå skal kurset evalueres og det kan bli aktuelt med ukentlig kurs i Hammerfest til høsten.

I Tysvær er Bjørg Nilsen (72) en av entusiastene. Hun pleier å begynne hver treningstime med idogo (selvmassasje med en trepinne) og så ta yoga etterpå. – Det hjelper veldig på muskulaturen, forklarer Nilsen, som meldte seg inn i NRF for noen år siden for å få tilgang til rabatterte yogatimer. Nå er jeg mindre stiv i nakken og ryggen, og har mindre verk i kroppen.

EFFEKT PÅ DEPRESJON

Yoga ser også ut til å ha effekt på blant annet depresjon. Det konstater Nifab, Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling. Senteret er en del av Norges Arktiske Universitet og er et statlig nettsted som tilbyr kunnskapsbasert, upartisk informasjon om alternativ behandling. Nifabkonstaterer at yoga, slik det praktiseres i dag, kan defineres som en egenbehandling for velvære eller for å være frisk fra forskjellige plager. Nifab mener at yoga også kan ha effekt ved ryggsmerter, tuberkulose og ved graviditet.

Dette er en artikkel som tidligere er publisert i NRFs medlemsblad R-Magasinet nr 2/2016. Som medlem i NRF mottar du medlemsbladet vårt gratis rett hjem i postkassen fire ganger i året. Les mer om fordelene ved å være medlem i NRF på våre medlemssider. Er du ikke allerede medlem kan du melde deg inn her.