Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / Korona: Er barn med revmatisk sykdom i risikosonen?
Støtt oss

Korona: Er barn med revmatisk sykdom i risikosonen?


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 30.03.2020 / Oppdatert: 30.03.2020


Revmatologiske fagmiljøer over hele verden er samstemte om hvordan de vurderer faren for smitte for barn med revmatisk sykdom og immunnedsettende medisin.

I de nye retningslinjene fra staten står det at «Personer med nedsatt immunforsvar» er i risikosonen. Hva vil det si? Gjelder det også barn som går på immundempende medisin? Vi har snakket med overlege Pernille Bøyesen ved Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus. Hun er klar i sin tale:

– Det foreligger ikke informasjon som tilsier at personer med nedsatt immunforsvar har økt risiko for et alvorlig forløp av covid-19 infeksjon.

Det har nå blitt publisert en studie fra et levertransplantasjonssenter for barn i Nord-Italia uten funn av COVID-19 eller relaterte komplikasjoner. Videre kom det i dag (30.3.20) en oppsummering fra barneavdelinger i hele Europa som ikke finner tegn til at barn med immunsvikt har økte komplikasjoner ved COVID-19. Vi har med andre ord ingen nye signaler på at barn med redusert immunforsvar er en sikker risikogruppe, sier Bøyesen.

– Vi følger tett med på rapportene fra hele verden for å fange opp signaler som skulle si noe annet. Så langt opplever vi at alle rapporter støtter retningslinjene hvor barn og unge med revmatisk sykdom bør fortsette å ta medisinene sine. Om de blir syke bør de ta pause på behandlingen.

I samråd med nasjonale og internasjonale myndigheter følger, vi som sagt utviklingen tett, og kommer med oppdatert informasjon fortløpende på  NAKBURs nettside eller på Folkehelseinstituttets infoside om korona.

 

Bøyesen kan berolige oss med at tallene generelt er gode for barn:

–   Barn ser ut til å få mild sykdom, og det er så langt heller ikke vist at barn med kronisk sykdom får alvorlig forløp av covid-19. Blant 44 000 påviste tilfeller med covid-19 i Kina, var kun 2,4 prosent barn. Blant disse hadde svært få alvorlig sykdom, avslutter Pernille Bøyesen.

Les også: Korona: Anbefalinger for barn med revmatisk sykdom

 

bli medlem i burg

Vi hjelper familier med barn som har en revmatisk sykdom.

meld deg inn