Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / 7 tips til vintersko for barn
Støtt oss

7 tips til vintersko for barn


Skrevet av: burgnorge / Publisert: 07.10.2020 / Oppdatert: 07.10.2020


Gode sko er viktig for barn med leddplager. Men hva er egentlig en god sko? Vi har spurt spesialfysioterapeut Ulrika Nilsson.

– I utgangspunktet er det viktig å bruke gode sko til alle barn, men siden barn med leddgikt, som følge av leddplager, kan ha vondt i føttene og bena, er det viktig å prøve å unngå at de får smerter og andre plager av dårlige sko i tillegg, sier Nilsson. Hun har noen råd til hva dere skal se etter når dere velger sko til barnet deres:

1. Stabil hælkappe

Hælkappen bør være stiv når du presser på den. En stabil hælkappe holder hælen og bakfoten i en bedre stilling. Det bedrer også effekten av fotsenger/innleggs såler hos dem som bruker det.

2. Fast såle

Sålen i skoen bør være fast og ikke kunne vris som en vaskeklut, og den skal ikke kunne bøyes på midten av skoen. Sålen skal derimot kunne bøyes ved tåballene. Vi anbefaler også at det er god støtdemping i sålen. Hos de litt eldre barna er det greit med innersåle i skoen som gir støtte for fotbuen.

3. Godt grep

På vinteren er det greit å ha en yttersåle som gir godt grep eksempelvis gummisåle med grovt mønster.

4. Velg riktig størrelse

Skoen bør være ca en cm lenger enn foten. Den bør ha snøring eller borrelås som holder foten på plass. Skoen bør ha nok dybde slik at det er plass til tærne.

5. Varme, tørre føtter

Det er også fint med vintersko som holder føttene varme og tørre, siden barn med leddgikt kan oppleve at de blir stive og kan få smerter i leddene når de blir kalde.

6. Vær nøye med innleggssålene

Hvis en har fotsenger/innleggssåler bør disse tas med på butikken og prøves sammen med den nye skoen.

7. Er det greit å arve sko?

Vi anbefaler ikke å arve sko, men hvis du skal arve sko bør de ikke være slitt, oppfylle kriteriene over, og det skal føles greit ut for den som skal overta skoene. Det sistnevnte gjelder også for nye sko, det skal føles godt å ha skoen på foten.

 

Ulrika Nilsson, spesialfysioterapeut ved Nasjonal kompetansetjeneste for barne- og ungdomsrevmatologi, Rikshospitalet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om skoråd for revmatikere

 

 

bli medlem i burg

BURG, Barne- og ungdomsrevmatikergruppe, jobber for at barn og unge med revmatisk sykdom og deres familie skal ha det bra.
.
Vi hjelper medlemmene våre med:
• å mestre hverdagen
• å få det beste behandlingstilbudet
• å få informasjon om forskning
• å få rettigheter de har krav på
• å ha noen å snakke med om hverdagen med sykdom
• å møte andre i samme situasjon
Meld deg inn her