Hopp til innhold
Forside / Aktivitetskalender / Den internasjonale sjøgrensdagen 23. juli
Støtt oss

Den internasjonale sjøgrensdagen 23. juli


Skrevet av: Sjogren landsdekkende / Publisert: 23.07.2019 / Oppdatert: 21.07.2019


Tørre, såre øyne? Tørr munn? Utmattelse? Mange uforklarlige symptomer?

Da har du kanskje en autoimmun sykdom som heter Sjøgrens syndrom.

 

Sjögrens syndrom er en kronisk revmatisk bindevevssykdom som fører til tretthet, mangel på krefter, tørre slimhinner, ulike typer av smerte, overømfintlighetsreaksjoner og andre plager fra ulike organer.

For de fleste er Sjögrens syndrom en plagsom, men godartet tilstand, som kan affisere indre organer men pasientene har en noe økt risiko for utvikling av lymfekreft.

Det er immunforsvaret som angriper spyttkjertler, tårekjertler og andre eksokrine kjertler. Bildet under viser forskjellen på et normalt immunforsvar og hva som skjer ved Autoimmun sykdom.

 

Sjøgrens syndrom ble først beskrevet av Henrik Sjögren (født 23. juli 1899 i Köping, død 17. september 1986 i Lund) som var en svensk lege. Han kalte først sykdommen keratoconjunctivitis sicca men den ble senere oppkalt etter Henrik Sjøgren.

Han beskrev sykdommen først i 1933 men hans oppdagelse ble ikke anerkjent før i 1943 da hans studie ble oversatt til engelsk.

Det finnes i dag mange teorier om hva som er årsaken til autoimmune sykdommer og det forskes på mange forskellige områder uten av vi enda har fått svaret på mysteriet.

Vi har lyst til å nevne en norsk forsker – Anita Kåss som har bidratt med svært interessante forskningsresultater når det gjelder gåten Autoimmune sykdommer. Anita Kåss’ mor døde av leddgikt da Anita var 13 år. Siden den gang har hun hatt et brennende ønske om å finne en medisin. Hun har forsket på betydningen av kjønnshormoner ved den autoimmune sykdommen Revmatoid artritt. Forskningen er så solgt til utlandet og det er mulig at en ny type behandling som også kan ha effekt på andre autoimmune sykdommer vil komme ut av det.

 

Vi i Norsk revmatikerforbund støtter forskning på autoimmune sykdommer både gjennom Stiftelsen Norsk Revmatikerforbunds Forskningsfond og ved å utdanne brukermedvirkere til forskning. For å få midler til forskning i dag kreves det at det er brukermedvirkning. Om du ønsker å være brukermedvirker i forskning kan du ta kontakt med oss på sjogrens@revmatiker.org.

Denne dagen i dag 23. juli vil vi i den landsdekkende diagnosegruppen for Sjøgrens syndrom i Norsk Revmatikerforbund sende en hilsen til alle dere som er under utredning og til dere som allerede har fått diagnosen Sjøgrens syndrom. Vi er her for dere med informasjon, politisk påvirkning på forskning og behandling og personlig veiledning.

For mer informasjon om Sjøgrens syndrom kan du lese på vår Facebookside: https://www.facebook.com/pg/nrfsjogrenssyndrom/posts/?ref=page_internal.

Vår hjemmeside finner du her: https://www.revmatiker.no/diagnoser/diagnosegrupper/sjogrens-syndrom/?fbclid=IwAR3m7UUvZHK0hH5nc06m6fNpwzruZLaQ7qd-h-S3XGPZPgqLdaQfX1lBCoU

Vi driver også to lukkede facebookgrupper som du finner her: https://www.facebook.com/groups/bittebitt/

https://www.facebook.com/groups/2354817681241215/