Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Artrose
Støtt oss

Artrose

Artrose er den vanligste og mest utbredte revmatiske leddsykdommen.

 • Symptomer

  Artrose er en leddsykdom som påvirker alle strukturene i leddet som ligamenter, leddhinne, bein og muskulatur. Sykdommen er mest kjent for svekkelsen av brusken. De vanligste symptomene er smerter og stivhet i ledd. Ofte blir også musklene og leddbåndene som omgir leddene smertefulle. Musklene kan svekkes, og leddene kan oppleves ustabile.

  Symptomene kommer gjerne gradvis. Det kan bli mer smertefullt å gjøre bestemte bevegelser, og nattesmerter kan opptre. Ved artrose i fingerleddene sees ofte knuter på midt- og ytterleddene. Sykdomsbildet vil som regel variere med gode og dårligere perioder.

 • Hva er artrose?

  Artrose kan forekomme i enkelt-ledd, eller påvirke flere leddområder. Artrose kan ramme alle ledd i kroppen, men opptrer hyppigst i hofter, knær og fingerledd.

  Omtrent halvparten av oss får artrose i en eller annen form i løpet av livet. Årsaken til sykdommen er ukjent, men det er vist at faktorer som alder og overvekt spiller inn. I tillegg er kvinner mer utsatt for artrose.

  Man kan ha betydelige artroseforandringer på røntgenbilder uten å være særlig plaget av det, og betydelige plager uten at dette samsvarer med funn på røntgenbilder. Generelt kan vi si at sannsynligheten for å få artrose er større jo eldre man blir. Ved 50-årsalderen ser vi en klar økning av antallet artrosetilfeller.

 • Diagnostisering

  Fastlegen kan vanligvis stille diagnosen ved å undersøke leddet og snakke med pasienten.

  Noen ganger er det nødvendig med billeddiagnostikk, som røntgen, ultralyd eller MR, eller blodprøver for å avkrefte andre mulige sykdommer.

 • Behandling

  Det finnes ingen medikamentell behandling som kan kurere artrose. Generelt anbefales alle med artrose å få informasjon om sykdommen, drive jevnlig fysisk aktivitet og gå ned i vekt dersom man er overvektig.

  De som har en moderat artrose vil også trenge medikamentell (smertestillende og betennelsesdempende medikamenter) og ikke-medikamentell behandling med et individuelt tilpasset treningsopplegg, og de få med alvorlig artrose vil i tillegg til alt dette trenge vurdering av kirurg.

  .

 • Hva kan jeg gjøre selv?

  Det finnes ingen medisin som kurerer artrose, men det er mange behandlingsmuligheter tilgjengelig for å lette symptomene og bedre funksjonen i de leddene som har artrose. De mest virkningsfulle tiltakene er å være fysisk aktiv og å normalisere vekten om man er overvektig. Trening er like effektivt eller kanskje til og med mer effektivt til å lindre smertene enn medisiner. Samtidig har trening flere gunstige tilleggseffekter og ingen alvorlige bivirkninger. Forskning viser at fysisk aktivitet beskytter mot artrose og sjansen for å bli verre av artrosen øker ikke ved normal fysisk aktivitet og trening.

  Vi anbefaler alle med artrose å være jevnlig fysisk aktive 30 minutter hver dag. Både kondisjons og styrketrening hjelper. I dårlige perioder kan trening i vann være et godt alternativ. Husk at når man starter med en ny treningsform eller øker aktiviteten og har artrose hører det med en periode med ekstra smerter. Disse smertene avtar ganske raskt.

  Å bruke stokk og tape kneet, innleggs såler og smertelindrende kremer kan gjøre det lettere å være fysisk aktiv. Ortoser, elektroterapi, hjelpemidler, og deltakelse på pasientundervisning er eksempler på tiltak som også kan lindre symptomene.

  Å leve med en revmatisk sykdom gir mange ulike utfordringer i hverdagen. På sidene ”Du og diagnosen” har vi samlet råd og tips om mestring, rettigheter og behandling som kan hjelpe deg å få et bedre liv til tross for sykdommen.

 • Mer informasjon?

 • Temahefte laget av NRF

  NRF har laget et informasjonshefte/temahefte om denne diagnosen som kan lastes ned her:
  temahefte-artrose

Fant du det du lette etter?

2695 632