Hopp til innhold
Forside / / Diagnostisering og Revmatikerdagen
Støtt oss

Diagnostisering og Revmatikerdagen


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 27.09.2018 / Oppdatert: 17.10.2023


«Tidlig diagnostisering» er tema på den internasjonale Revmatikerdagen den 12. oktober. Nå er dette viktigere enn noen sinne! Fersk undersøkelse viser hvorfor.

Smerter i muskler og ledd kan være revmatisk sykdom. Mange opplever å ikke bli trodd eller tatt på alvor når de oppsøker fastlegen med slike plager. Dersom det ikke blir stilt diagnose, får man heller ikke medisiner, riktig behandling eller krav på rettigheter. Mørketallene på hvor mange som lever uten å få stilt riktig revmatisk diagnose er store. Dermed lever også svært mange et liv med smerter og fatigue, helt unødvendig. Kun seks prosent av de som har fått stilt en diagnose er sikre på at de får det beste behandlingstilbudet. Dette er ikke godt nok!

Landsomfattende undersøkelse

På oppdrag fra NRF og AbbVie, har Kantar TNS utført en landsomfattende undersøkelse i 2017 og i 2018. Ferske tall fra denne rapporten tilsier:

  • En tredjedel av pasientene med revmatiske plager opplever at de må til fastlegen minst 6 ganger før de blir sendt til spesialist.
  • 61% venter mer enn et år på en diagnose. Og da er det ikke nødvendigvis riktig diagnose. Mange går til legen i flere år før de får rett diagnose.
  • Kun 6 % er helt sikre på at de vil bli tilbudt det beste behandlingstilbudet ved kronisk sykdom
  • 5 % helt sikre på at de vil bli tilbudt det beste medisinene ved kronisk sykdom
  • 25 % synes ikke legen behandler en som likeverdig eller tar hensyn til ens meninger

Såkalt «samvalg» mellom pasient og lege er viktig. Det innebærer at pasienten skal bli tatt på alvor og få lov til å være med på avgjørelser for sin behandling. NRF har i samarbeid med Novartis utarbeidet en flyer som du kan ta med deg til legen for å sikre bedre oppfølging.

Cecilie tror ikke hun har fått rett diagnose

Tobarnsmoren Cecilie Håland (37) i fra Grimstad er en av mange som lever med smerter og som tror at legen ikke har gitt henne riktig diagnose. Les Cecilies historie her. Hun kjemper sammen med NRF for retten til tidlig og riktig diagnostisering, og frontet denne saken på Arendalsuka i år.

Marker Revmatikerdagen sammen med ditt lokallag

NRF har 220 lokale lag. Mange er ute på Revmatikerdagen for å verve nye medlemmer og sette revmatikersaken på dagsorden. Ta kontakt med ditt lokallag og spør om det er noe du kan være med på. Alle lokale lag kan bestille profileringsmateriell til stand gratis her. Vi håper at så mange som mulig vil være med å markere vår store dag, og bidra til å verve flere medlemmer. På den måten blir vi mer slagferdige og kan utvikle flere gode medlemsaktiviteter. De som verver kan vinne flotte premier.

Verv og vinn!

  • Den beste ververen vinner gavekort på 10.000 kroner.
  • En tilfeldig trukket verver vinner gavekort på 3.000 kroner.
  • Det fylket som verver flest medlemmer sett opp imot befolking fra 1. oktober og fram til jul, vinner gavekort på 10.000 kroner

Les mer om hvordan du kan delta på vervekonkurransen her.

Gode vervetips for deg som vil vinne

Lill Kristin Nymoen fra Hedmark vervet 35 nye medlemmer til sitt lokallag. Se, lær og hør om Lill Kristins beste vervetips her:

Vi ønsker alle kjære medlemmer en flott Revmatikerdag, og håper at så mange som mulig går ut og markerer dagen vår eller verver nye medlemmer.