Hopp til innhold
Forside / nyheter / Cecilie kjemper for å få diagnose
Støtt oss

Cecilie kjemper for å få diagnose


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 27.09.2018 / Oppdatert: 17.10.2023


Cecilie Håland (37) fra Grimstad har levd fire år med sterke smerter uten å få stilt korrekt diagnose. Dermed får småbarnsmoren heller ikke riktige medisiner eller behandling.

-For fire år siden fikk jeg problemer med kroppen. Jeg jobbet som kokk den gangen. Det begynte med smerter i hendene og føttene. Enkelte dager klarte jeg ikke å stå, holde kniven eller skjære grønnsakene når jeg jobbet. Det endte med sykemelding. Det ønsket jeg ikke. Jeg ville bli frisk! Jeg ville jobbe og leve et aktivt liv sammen med min familie, sier tobarnsmoren.

Legen sa lenge at det ikke feilet meg noe.

Legen sa hun var frisk

– Jeg gikk til legen en rekke ganger uten å bli tatt på alvor eller sendt videre til revmatolog. Jeg fortalte at min mor har leddgikt og at det er arvelig, og at jeg hadde alle symptomene. Det var en på fysikalske i Kristiansand som sa jeg hadde fibromyalgi-lignende symptomer. Og da fastslo fastlegen fibromyalgi uten videre undersøkelser hos spesialist. Jeg har på eget initiativ vært hos flere spesialister etter dette, men de har heller ikke klart å stadfeste riktig diagnose. Nå, fire år senere, har jeg fremdeles ikke fått klarhet i hva som feiler meg. Jeg vet det kan ta tid og at man må gjøre korrekte undersøkelser for å få stadfestet en revmatisk diagnose. Men det er vondt og deprimerende å gå årevis til legen med sterke smerter, og så få beskjed om at man er frisk. Det er helt klart noe som feiler meg. Noe som legene ikke ser. Jeg har tatt en pause fra å pushe helsevesenet en stund, og heller fokusert på trening. Men jeg vet at jeg må ta tak i dette med å få en diagnose, og oppsøke leger og spesialister igjen. Kjenner at jeg gruer meg, for det er deprimerende å ikke bli tatt på alvor, forklarer Cecilie.

Med en sterkere kropp er selv de vondeste dagen lettere å takle.

Tok tak selv

Cecilie bestemte seg for å gjøre noe selv for å få en bedre hverdag.

– Jeg gikk til en fysioterapeut som lærte meg at trening er bra for en vond kropp. Med en sterkere kropp er selv de vondeste dagen lettere å takle. Nå har jeg trent hard styrketrening i to år, og jeg har det mye bedre. Jeg er til og med tilbake i jobb! smiler Cecilie. Etter å ha deltatt på treningsprosjektet «Kom i form med NRF» og trent med fysioterapeut, har Cecilie nå fått mye bedre helse. Men hun har fremdeles vondt og lever med smerter. Allikevel imponerte hun med å delta på Oslo Triatlon sammen med NRF-laget i høst.


En fornøyd Cecilie etter fullført Oslo Triatlon.

Fronter kampsak

Under Arendalsuka stilte Cecilie opp på et politisk arrangement i regi av Norsk Revmatikerforbund (NRF) og AbbVie, hvor hun fortalte sin historie. Cecilie er medlem i NRF og fronter kampsaken om retten til tidlig diagnostisering. På den internasjonale Revmatikerdagen den 12. oktober setter NRF denne saken på dagsorden igjen.

– Vi gir oss ikke! Uten diagnose får vi ikke riktige medisiner eller korrekt behandling. Kronisk sykdom må prioriteres, krever Cecilie og NRF.

Landsomfattende undersøkelse

På oppdrag fra NRF og AbbVie, har Kantar TNS utført en landsomfattende undersøkelse i 2017 og i 2018. Funnene her bekrefter Cecilies historie:

  • En tredjedel av pasientene med revmatiske plager opplever at de må til fastlegen minst 6 ganger før de blir sendt til spesialist
  • 61% venter mer enn et år på en diagnose. Og da er det ikke nødvendigvis riktig diagnose. Mange går i flere år før de får rett diagnose
  • Kun 6 % er helt sikre på at de vil bli tilbudt det beste behandlingstilbudet ved kronisk sykdom
  • 5 % helt sikre på at de vil bli tilbudt det beste medisinene ved kronisk sykdom
  • 25 % synes ikke legen behandler en som likeverdig eller tar hensyn til ens meninger

LES OGSÅ: Diagnostisering og Revmatikerdagen

Vil du bli medlem? Meld deg inn i NRF her.

 

Vil du bli medlem?

Meld deg inn!
100 kr ut året.

Innmeldingsskjema