Henrikke fikk tidenes nedtur da hun fylte atten. Øyesykdommen uveitt, en vanlig følgesykdom for barneleddgikt, har ødelagt synet hennes så mye at hun ikke får ta lappen.
– På grunn av skader etter mange betennelser og høyt trykk i øyet har jeg fått et veldig dårlig sidesyn, som gjør at jeg ikke kan ta lappen, forteller Henrikke. Hun fikk uveitt, også kalt regnbuehinnebetennelse, allerede som 2-åring. Uveitt er en såkalt autoimmun sykdom, som oppstår når kroppens immunforsvar angriper sitt eget vev som i dette tilfellet er øyets uvea.
Vanskelig å oppdage
Hos barn med barneleddgikt kan uveitt være nærmest helt uten symptomer i lang tid. Hverken Henrikke eller familien merket noe som helst i begynnelsen.
– Sykdommen ble oppdaget på en rutinekontroll hos øyelege som alle med barneleddgikt går til, forteller Henrikke. Siden har hun fått merke mer til de vonde øynene, og har blant annet operert begge øynene både for grå- og grønn stær, noe som har ført til generelt nedsatt syn. Dette påvirker hverdagen hennes, men at det skulle føre til at hun ikke kan kjøre bil, det hadde hun ikke tenkt seg. -Jeg får satse alt på førerløs bil i fremtiden, ler Henrikke. Litt galgenhumor må til.
Screening og behandling
Alle som har barneleddgikt følger et screeningprogram for å oppdage uveitt raskt. Ved behandling er målet å raskt begrense betennelser, hindre utviklingen av potensielt synstruende komplikasjoner eller begrense alvorligheten av dem. Hovedmålet er å bevare pasientens syn.
– Det er veldig viktig å følge med på barnas øyne og gå på alle kontroller, slik at man raskt fanger opp om det skulle være noe galt. Hadde ikke sykdommen blitt oppdaget tidlig og fulgt så godt opp, kunne det vært mye verre for min del, avslutter Henrikke.