Hopp til innhold
Forside / nyheter / Fra sykdom og sofaliv til triatlon
Støtt oss

Fra sykdom og sofaliv til triatlon


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 12.08.2018 / Oppdatert: 17.10.2023


-Jeg lå på sofaen og hadde store smerter 2015. Det ble påvist Bekhterevs, en kronisk revmatisk diagnose. Mannen min og kampanjen «Kom i form med NRF» motiverte meg opp fra sofaen og ut for å trene. I helgen gjennomførte jeg triatlon. Kjempegøy, jubler Veronika Berg (40) fra Skien.

Hun har grunn til å være glad og stolt. Det er en bragd å komme i gang med trening når man har en smertefull sykdom. Da Veronika fikk påvist diagnosen Bekhterev i 2015, fikk hun beskjed av legen om å ta det rolig. Nyere forskning viser at det beste mennesker med en revmatisk diagnose selv kan gjøre for å få bedre helse, er å trene og spise riktig. Dette var utgangspunktet da NRF i januar lanserte «Kom i form»-kampanjen.

Jeg lå på sofaen i nesten to år og orket ingen ting.

Ble inspirert av NRF

– Jeg gikk på sterke biologiske medisiner, men hadde allikevel smerter og fatiuge. Jeg lå på sofaen i nesten to år og orket ingen ting. Det er en forferdelig tilstand for en trebarnsmor som er utdannet sykepleier. Kampanjen «Kom i form med NRF» inspirerte meg til å virkelig ta tak i egen helse, forteller Veronika. Hun bestemte seg i tillegg for å ta utfordringen til NRF om å delta på Oslo Triatlon etter å gjennomført treningskampanje som har gått over syv måneder. Med god hjelp fra mannen sin har hun stått i det og trent hardt gjennom hele perioden. Lørdag strålte hun etter å ha gjennomført Oslo Triatlon.

Jeg har fulgt rådene til NRF med å trene hardt. Nå trener jeg fem ganger i uken.

Medisinfri og deltaker på triatlon

– Jeg har fulgt rådene til NRF med å trene hardt. Nå trener jeg fem ganger i uken. Dans, svømming, intervalltrening, turgåing og trening hjemme. Det har ført til at jeg nå er medisinfri, jeg har atskillig mindre smerter og mye bedre helse. Det var en fantastisk mestringsfølelse å gjennomføre triatlon. Dette ga mersmak og jeg vil prøve igjen neste år, sier Veronika. Hun var en av 20 revmatikere som deltok på NRF-laget på Oslo Triatlon lørdag. Initiativtaker til dette laget var NRFs frisklivsrådgiver, Ole Martin Wold.  Han forsøkte ikke å skjule sitt store smil, glede og stolthet over deltakerne fra NRF.

– Fantastiske deltakere fra NRF

– Det gikk kjempebra. Mange syntes først det var skummelt, men alle gjennomførte med et smil om munnen, og stemningen var på topp. De var litt nervøse og møtte opp i god tid for å delta. Og alle deltok! Det var helt rått! For meg var inntrykket at alle ga 100 prosent, de heiet på hverandre og backet hverandre opp. Jeg er enormt imponert over dem, og er stolt over å ha med en gjeng som gjør dette. Det ga mersmak for så og si alle, og vi setter nye «hårete mål» mot neste år. Jeg vil også takke Oslo Triatlon ved Jonas Sundet for at vi fikk denne fantastiske muligheten til å tilrettelegge triatlon for mennesker med revmatisk sykdom. Jeg vil også takke vår samarbeidspartner AbbVie for å gjøre dette mulig, sier frisklivsrådgiver Ole Martin Wold.

Det er håp for alle

Frisklivsrådgiveren får rosende ord fra generalsekretæren i Norsk Revmatikerforbund for å ha gjennomført det innovative, spreke og positive prosjektet «Kom i form med NRF», som har gitt gode resultater for nesten 3.000 deltakere.

– Dette viser at det er håp for alle som ønsker å bedre sin egen helse og ha noe gøy å være med på, selv om man lever med en alvorlig kronisk sykdom. Jeg kunne ikke være stoltere eller gladere på vegne av medlemmene i NRF, sier Granaas. Hun lover at NRF skal fortsette å satse på positive trenings- og motivasjonsprosjekter for medlemmene.

LES OGSÅ:

«Trente seg friskere med NRF»

«Tina: – Artrose er ikke for pyser»