Hopp til innhold
Forside / nyheter / Gå for livskvalitet – her får du syv gode grunner!
Støtt oss

Gå for livskvalitet – her får du syv gode grunner!


Skrevet av: Ole-Martin Wold / Publisert: 17.01.2024 / Oppdatert: 17.01.2024


For personer med revmatisk sykdom er fysisk aktivitet viktig for livskvaliteten. Om du liker og kan gå, er de å gå en glimrende måte å være aktiv på. Dette finnes det god forskning på. Under finner du syv forskningsbaserte fakta om hva slags positiv effekt det å gå kan ha for deg.

Om du liker eller kan gå, er gåing gratis og lett tilgjengelig. Det er enkelt å variere, og du kan øke intensiteten og belastningen gjennom hvor fort du går og hvor du går.

All fysisk aktivitet teller, også aktivitet med kort varighet og lett intensitet, slik som sakte gange. Litt er mye bedre enn ingenting.

Visste du at:

Å gå er en av de mest effektfulle behandlingsmetodene for personer med fibromyalgi?

Det er kjent at både smerter og utmattelse er utfordrende for personer med fibromyalgi.  En spansk studie viser at de som går aktivt har lavere nivåer av utmattelse, negative tanker og smerteopplevelse. De som deltok på studien gikk 60 minutter fordelt på 3 x 20 minutter per dag, fire ganger per uke. Under selve studien reduserte de til at to av de fire dagene, gikk de kun 30 minutter totalt. Det ble rapportert at det var litt økt utmattelse og smerter i begynnelsen, men at det ikke er uvanlig.
Les forskningsartikkelen her.

Å gå med staver i motbakke kan avlaste korsryggen?

En italiensk studie har undersøkt forskjellen mellom å gå med staver versus det å gå vanlig. Det viser seg at stavene er med på å redusere litt av aktiveringen av kjerne i motbakke. Dersom du ønsker mer aktivering av ryggmusklene (erector spinae) bør du droppe stavene i motbakke.
Les forskningsartikkelen her.

Å gå i motbakke øker energiforbruket ditt?

Hvor raskt du går og hvor bratt motbakken er, påvirker både pust og puls, og dermed effekten av å gå i motbakken. Hvor mye musklene aktiveres kommer også an på kroppsvekt, muskelaktivering (hvor mye muskler og hvor mye som aktiveres), kroppssammensetning og hvordan gangen din er.
Les forskningsartikkelen her.
Fremside lår, bakside lår, sete og leggene øker alle sammen i aktivering når du går oppover.
Les forskningsartikkelen her.

Å gå i motbakke reduserer belastningen på knærne?

Å gå i en motbakke på 10 prosent eller brattere, reduserer belastningen på selve kneleddet og er positivt for knehelsen din.
Les forskningsartikkelen her.

Å gå en tur i skogen kan gjøre deg i godt humør?

Å gå seg en tur i skogen viser seg å redusere negative stemninger som spenningsangst, fatigue og nedstemthet. Skogstur kan gi bedre humør, ha en avslappende effekt for hodet og kan gi positive effekter på blodtrykk og stress for eldre.
Les forskningsartikkelen her.

Å gå regelmessig gjør godt for hjerne, stress og blodtrykk?

Å gå regelmessig forbedrer hjernes kognitive helse og reduserer risiko for stress, demens og depresjon.
Les forskningsartikkelen her.
Det kan også redusere blodtrykk over tid.
Les forskningsartikkelen her.

At fysisk aktivitet, som å gå, har betydelig helseeffekter for personer med artrose?

Fysisk aktivitet er viktig for personer med artrose, og det viser seg at det er med på å redusere risiko for hjerte- karsykdom, type 2 diabetes og kreft, og kan styrke beinhelsa, søvn, funksjon og livskvalitet.
Les forskningsartikkelen her.

 

Har du fått med deg NRFs 52-ukers utfordring? Denne ukas utfordring er å gå!

Les mer om 52-ukers utfordring her, og bli med!