Hopp til innhold
Støtt oss

Bassengtrening

Bassengtrening er et veldig godt verktøy for revmatikere og de med muskel- og skjelettplager når det angår trening.

Vannets egenskaper

Varmtvannet og dets egenskaper er meget gunstig for de som sliter med bevegelse og diverse smerter i hverdagen.

Vannet gjør at kroppen og det som skjer inne i kroppen oppfører seg litt ulikt hvis vi sammenligner med kroppen på land. Tyngdekraften i vannet virker mindre jo dypere du er og oppdriften kan gjøre deg opp til 90% lettere sammenlignet med land. Det er påvirket av hvor stor del av kroppen som er under vann. Motstanden i vannet er større, slik at bevegelser går saktere, og desto raskere du beveger deg, jo større mostand får du.

Varmetapet er sterke enn på land (lufta) og trykket i vannet gjør at blodtrykket reduseres sammen med pulsen (15-25 slag i minuttet).

På grunn av vannets påvirkning på kroppen, er det særdeles viktig at trening som foregår i vannet har fokus på kvalitet og intensitet. Den opplevde intensiteten i vannet vil kunne være noe misvisende sammenlignet med på land. Pusten blir litt tyngre på grunn av presset og fører til at man puster tyngre og raskere når man er i aktivitet. Det betyr at den selvopplevde intensiteten kan være høyere enn de faktiske intensitetene kroppen opplever. Det betyr i praksis at man må enda litt mer opp med intensiteten og varighet for å få den ønskede effekten vi ønsker generelt fra trening. Det er mulig å trene både styrke og utholdenhet i basseng, men da være klar over hva slags type intensitet og motstand i styrketreningen man må ha.

TIPS:

Bruk BORG-Skala når du trener, og se hvor du havner på tabellen når du føler at du er som mest sliten.

(Hvor lenge er du i denne intensiteten? Klarer du litt lengre neste gang?)