Hopp til innhold
Støtt oss

Treningsøvelser


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 21.12.2015 / Oppdatert: 21.09.2021


Velg aktiviteter som er lystbetonte. Mens noen elsker å padle kajakk og være på fjelltur, er andre i sitt ess på spinningsykkel eller med badedrakten på.

Når du skal trene er det viktig at du gjør øvelser som virker, og som samtidig er skånsomme for kroppen. På helsenorge.no finner du noen gode treningsøvelser du kan teste.

Hvordan skal du starte opp?

  • Skal du starte opp med økt fysisk aktivitet, kan det være klokt å starte med en litt lavere intensitet de første 2 – 3 ukene for å redusere risikoen for økte symptomer før du trapper opp.
  • Det er vanlig å bli økte smerter ved oppstart av fysisk aktivitet eller trening. Dette er en midlertidig smerteøkning som kan betraktes som en form for «stølhet», noe som skyldes at utrente ledd med omkringliggende muskler utsettes for uvante påkjenninger. Smertene er ofte forbigående og hindrer vanligvis ikke fortsatt aktivitet.
  • Det er lurt å trene litt forsiktig i forbindelse med angrep på indre organer, kortisonbehandling, ødeleggelse i store ledd, leddplastikk og kortinsonbehandling. Gjelder dette deg, er det smart å ta en prat med en lege eller fysioterapeut for å få råd om hvordan du kan trene på en hensiktsmessige måte og legge opp progresjon. Fysisk aktivitet på lavt nivå, som rolig gange, er trygt også ved sykdomsaktivitet,
  • Det er også lurt å snakke med lege/fysioterapeut om hvordan du skal legge opp fysisk aktivitet og trening i forbindelse med forverringer.
  • Enkelte aktiviteter gir større belastning på ledd enn andre. Løping på hardt underlag er et eksempel på det. En del opplever økte smerter ved trening med høy leddbelastning. Snakk med fysioterapeuten om hvordan treningen kan tilrettelegges slik at du unngår høy leddbelastning. Aktiviteter som trening i vann, sykling, lett saltrening, styrketrening med apparater eller strikk og stavgang er eksempler på trening med lavere leddbelastning.
  • Bruk din egen pust som barometer når du er fysisk aktiv eller trener. Er målet at du skal være moderat aktiv, skal du kjenne at du er puster litt raskere enn til vanlig.
  • Velg skotøy som passer din fot og aktiviteten du skal gjør. Det samme gjelder for klær.
  • Å være aktiv sammen med andre, gjør treningen mer lystbetont og sosial. Norsk Revmatikerforbund har en rekke treningstilbud over hele landet.