Hopp til innhold
Forside / Om NRF / NRFs historie
Støtt oss

NRFs historie

Mye har skjedd siden Norsk Revmatikerforbund ble stiftet i 1951. Men nå, som da, er det brukernes erfaringer og kompetanse som står sentralt i organisasjonens arbeid.

Norsk Revmatikerforbund ble etablert i 1951. Bakgrunnen var at en gruppe pasienter som var innlagt ved Oslo Revmatismesykehus kom i snakk.

På den tiden var det et helt annet behandlingsregime enn i dag. Pasientene gikk gjennom utrolig tøffe behandlinger som blant annet injeksjoner med tungmetall som gull, og de ble lagt i gips og strekk. Pasientene var inne i mange uker av gangen, og lå i rekke og rad på store saler. Det gav mulighet for mye samtale, og de startet med å dele erfaringer fra sine sykdomsforløp. Da oppdaget de noe essensielt; den felles erfaringen de hadde av at det hjalp hvis de var i bevegelse, var helt motsatt av hva legene fortalte dem var bra og den behandlingen de fikk. De oppdaget at deres erfaring – deres brukerkompetanse – gikk i en helt annen retning enn hva legenes anbefaling var.

Dette førte til at pasientene sammen dannet Norsk Revmatikerforbund, og når de etter endt sykehusopphold dro tilbake til sine kommuner, dannet de lokalforeninger.

Denne essensielle kraften og verdien er det som er sentralt i NRF den dag i dag – det som skal gjennomsyre hele organisasjonen: brukernes egne erfaringer og kompetanse!

Fant du det du lette etter?

You already voted!