Høringer
Norsk Revmatikerforbund deltar ofte i høringsrunder, der vi taler muskel - og skjelettsykes sak. Vi legger ut alle våre høringssvar, slik at du kan holde deg orientert.
Når en regjering skal implementere ny politikk eller gjøre endring i lover, regler og forskrifter er det krav om at forvaltningen skal opplyse saken så godt som mulig før det fattes en avgjørelse. Dette gjøres i hovedsak gjennom to virkemidler: utredningsinstruksen og høringsinstituttet.
Utredningsinstruksen er en instruks som sier noe om hva som skal til for at beslutninger er godt opplyste, og hva slags sider av en sak som skal utredes. Høringsinstituttet derimot brukes for at innbyggere, organisasjoner og næringsliv kan si sin mening om foreslåtte endringer.
Gjennom å svare på høringer har vi mulighet til å si hva som er viktig for personer med revmatiske sykdommer i en gitt sak. Vi legger ut høringssvar på denne siden fortløpende.
-
Endringer i voksenopplæringsloven (studieforbundene)
Studieforbundene er den viktigste drivkraften for læring og opplæring i frivillig og ideell sektor. Studieforbundene må ha tilstrekkelige rammer som ikke svekker dette. Studieforbundene er faglige nettverk, driver pedagogisk utviklingsarbeid og motiverer organisasjoner til å drive voksenopplæring.
-
Utfasing av skjermingstillegget i alderspensjonen for tidligere mottakere av uføretrygd
NRF har lest høringsnotatet og ønsker med dette å komme med våre merknader til forslaget om å fjerne skjermingstillegget for uføre alderspensjonister. NRF er sterkt imot at skjermingsordningen fjernes og tillegget som delvis skjermer mottakerne av virkningen av levealdersjusteringen faller bort. Uføre har rett på en god alderspensjon, og bør ikke bli straffet for at pensjonsreformen ikke fungerer like godt som man kanskje kunne håpe på.
-
Utfasing av forsørgertillegget i alderspensjonen
Hele høringssvaret:
Vi viser til høringsnotatet om utfasing av forsørgingstillegg i alderspensjonen i folketrygden og vil med dette ytre oss kritisk til forslaget om å fjerne barnetillegget i alderspensjonen.
Over 100 000 barn vokser i dag opp i fattigdom og med regjeringens forslag vil det bli fler. Barnetillegg skal kompensere for ekstra utgifter ved å ha barn og motvirke barnefattigdom. Å fjerne barnetillegget for en gruppe alderspensjonister som har dårlige utsikter på arbeidsmarkedet er veldig usosial politikk.
Departementet viser til økonomisk sosialhjelp og bostøtte som ytelser som vil kunne treffe målgruppen ved bortfall av barnetillegget. NRF savner utredninger i høringsnotatet om hvordan fjerningen av barnetillegget vil slå ut for alderspensjonistene og deres barn. Vi ber regjeringen merke seg at bostøtten er støtteordning for å kompensere for lave inntekter og høye utgifter, ikke utgifter knyttet til å ha barn.
Videre ber vi regjeringen merke seg at økonomisk sosialhjelp er en ordning primært rettet mot personer som midlertidig ikke kan forsørge seg selv, og det å være forelder er et permanent økonomisk ansvar inntil barnet fyller 18 år.
NRF mener forslaget om å fjerne barnetillegget i alderspensjonen er et dårlig forslag og det bør ikke gjennomføres.
Ta kontakt på jun@revmatiker.no eller mobil 99579667 for ytterligere informasjon.
-
Forslag til endringer i kringkastingsloven (ulovlig spillreklame)
NRF ønsker med dette å levere våre kommentarer til regjeringens forslag om endringer i Kringkastingsloven. Ulovlig spillreklame har i lang tid vært et problem og vi er svært positive til departementets forslag til regelverk for å håndheve forbudet. Ulovlig spillreklame undergraver enerettsmodellen, som sikrer ansvarlighet i spillpolitikken. Modellen sikrer også at overskuddet brukes til samfunnsnyttige formål.
Ut over dette viser vi til ExtraStiftelsens høringssvar som vi stiller oss bak.
-
Forslag til enkelte endringer i reglene for uføretrygd mv.
NRFs synspunkter:
- NRF støtter departementets forslag om at uføretrygdede med nærings- eller lønnsinntekt, som ikke er pensjonsgivende, kommer inn under ny bestemmelse, og at det gis unntak for inntekt som reguleres etter § 12-14.
- NRF ber om at departementet presiserer at endringene i § 12-10 om vesentlig endring i inntektsevnen ikke omfatter deltakelse i frivillig arbeid og aktivitet.
- NRF mener at tilleggsvilkårene for å bli ung ufør må fjernes, slik at alle unge med uføretidspunkt før fylte 26 år får den høyere minsteytelsen.
-
Endring i forskrift om arbeidsmarkedstiltak
NRFs synspunkt:
- NRF støtter ikke forslaget om å kutte varigheten på midlertidig lønnstilskudd for personer med nedsatt funksjonsevne fra tre til to år.
- NRF ser frem til økt bruk av midlertidig lønnstilskudd som virkemiddel med et enklere regelverk.
- NRF mener det fortsatt burde være mulig å motta en høyere sats etter individuell vurdering.
- NRF er svært kritiske til at departementet ønsker å vri NAVs opplæringsinnsats vekk fra høyere utdanning.
-
Forskrift - råd for personer med nedsatt funksjonsevne
NRF er skuffet over regjeringens forslag til forslag og har kommet med innspill til enkelte endringer i forskriften.
-
Enkelte endringer i dagpenegforskriften
Norsk Revmatikerforbund (NRF) takker for muligheten til å komme med innspill til høringsforslaget om endring av dagpengeforskriften.
NRF støtter de foreslåtte endringene i §3-1 og ny §6-9. Spesielt §6-9 er viktig for å sikre at personer med nedsatt arbeidsevne kan fortsette å stå i arbeid og unngå å søke om uføretrygd der hvor vedkommende blir permittert. Vi skulle ønske at departementet problematiserte ytterligere om denne retten burde utvides til arbeidstakere med varig lønnstilskudd som mister arbeid. NRF legger til grunn at det ikke er ønskelig at disse skal søke seg over til uføretrygd dersom de ønsker å stå i arbeid?
-
Innspill til evaluering av parkeringsforskriften
NRF mener:
- Private parkeringsvirksomheter har nå adgang til å pålegge personer med HC-bevis betalingsplikt. NRF mener at denne adgangen bør fjernes, subsidiært at det bør være vilkår for at betalingsplikten kan pålegges.
- Forskriften bør tydligere spesifisere hva som regnes som et «tilstrekkelig antall» tilgjengelige HC-parkeringsplasser.
-
Innspill til folkehelsemeldingen
Oppsummering av innspill fra NRF:
- Regjeringen må prioritere fysisk aktivitet i folkehelsearbeidet. Fysisk aktivitet er viktig for å hindre utvikling av livsstilssykdommer, men ikke minst viktig i behandling og rehabilitering av en rekke sykdommer og skader herunder revmatiske plager.
- NRF ønsker en satsing på frisklivssentralene. Vi ønsker at de skal være lovpålagt og tilbudet må utvides og til en viss grad standardiseres.
- NRF ønsker et utvidet tilbud med fysisk aktivitet på resept, gjerne gjennom frisklivssentralene.
-
Regionreformrapporten
Oppsummering av innspill fra NRF:
- Samhandlingen mellom spesialist- og primærhelsetjenesten slik at pasientene får et godt og helhetlig tilbud uten unødvendige avbrudd. Det må utarbeides helhetlige pasientforløp for personer med muskel- og skjelettplager.
- At de regionale revmatologiske kompetansemiljøene blir styrket og at det ved fremtidig organisering finnes et godt og spesialisert rehabiliteringstilbud.
- At de nye regionene får en pådriverrolle for kommunenes rehabiliteringsarbeid og arbeid med folkehelse.
- Departementet oppfordres til å sikre gode vilkår for frivilligheten i de nye regionene og å se på mulighetene for enda tettere samarbeid mellom pasient- og brukerorganisasjonene og kommunene og fylkeskommunene.
-
Rapport om grunnstønadsordningen
NRF mener:
- NRF mener at inngangsvilkårene for grunnstønadsordningen er for snevre, og departementet må anlegge en helhetlig tilnærming til kostnadsbildet for kronisk syke.
- NRF mener at departementet må vurdere hensiktsmessigheten av å definere behov ut fra diagnose versus symptomer.
- NRF støtter forslaget om økt sats for vedlikehold av bil.
- NRF mener departementet må vurdere flere satser, slik at avstanden mellom hver sats ikke blir for stor. Videre bør departementet vurdere å sette ned sats 1 eller innføre en ny sats lavere enn nåværende sats 1.
-
Endringer i bilstønadsordningen
NRF mener:
- NRF er prinsipielt mot tilskuddsordninger på hjelpemiddelområdet, men under gitte forutsetninger kan vi støtte forslaget om å gjøre om fra rente- og avdragsfritt lån til en tilskuddsordning for gruppe 2 biler.
- NRF støtter forslagene om at behovsprøvingen skal ta utgangpunkt i alminnelig inntekt og at behovsprøvingen ikke lengre skal ta utgangspunkt i ektefelles inntekt.
- NRF støtter forslaget om at NAV skal kunne la være å innkreve ikke-avskrevet tilskudd i saker der stønaden er gitt til barn og vergen ikke har forvaltet stønaden på en god måte.
-
Definisjon av habilitering og rehabilitering
NRF mener: NRF er fornøyd med at forslag til ny definisjon tar utgangspunkt i brukerens livssituasjon og mål. Ut over dette har NRF foreslått en rekke endringer til departementets forslag til definisjon av habilitering og rehabilitering.
-
Fordeling av Torsk Tippings overskudd til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner
NRF mener: NRF har alvorlige kommentarer til punkt 5 som tar for seg overgangsordningen. NRF taper betydelige midler på å tvinges til å søke innenfor overgangsforskriften ytterligere et år. Dette er kommunisert til Kulturdepartementet i tidligere møter og korrespondanse.
-
Oppheving av kravet om henvisning for å få rett til stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos fysioterapeut
NRF mener: NRF støtter en avvikling av kravet om henvisning for å få rett til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos fysioterapeuter med kommunal driftsavtale, men vår støtte til forslaget forutsetter at dette vil bedre og ikke forverre tilgangen til rask og effektiv behandling hos fysioterapeut for våre grupper.
-
Pent og rettferdig — prioriteringer i helsetjenesten
NRF mener: NRF støtter i hovedtrekk i forslaget til nye hovedkriterier for prioritering, men ønsker en bredere drøfting av de nåværende kriteriene opp mot de foreslåtte kriteriene.
-
Kontaktlege i spesialisthelsetjenesten
NRF mener: NRF støtter forslaget om å innføre en ordning med kontaktlege i spesialisthelsetjenesten for pasienter med alvorlig sykdom, skade eller lidelse.
-
Pasientreiser
NRF mener: NRF er enig i at det er behov for å forenkle oppgjørsordningen slik at betjeningen av reiseutgifter blir enklere for pasienten. NRF er samtidig opptatt av likebehandling uansett hvor i landet du bor, slik at pasienten får dekket sine faktiske utgifter.
-
Forskrift om tilgang til helseopplysninger
NRF mener: NRF er i utgangspunktet positive til departementets forslag om tilgang til helseopplysninger mellom virksomheter, men er usikre på om tiden er moden for å innføre forskriften.
-
Forslag til endringer i legemiddelforskriften
NRF mener: Norsk Revmatikerforbund støtter departementets forsiag til forskriftsendring av § 14-15 om a heve bagateilgrensen fra 5 millioner til 25 millioner.
-
Fritt behandlingsvalg
NRF mener: NRF er i utgangspunktet positive til innføring av fritt behandlingsvalg, men er usikre på om ordningen vil ivareta mennesker med kroniske sykdommer, slik den der foreslått i høringsnotatet.
-
Forslag til endringer i forskrift om stønad til helsetjenester i EØS-Iand
NRF mener: NRF støtter forslaget om å oppheve kravet om forhåndsgodkjenning for å kunne få refusjon for sykehusbehandling i annet EØS-land. Spesielt for revmatikere med sjeldne diagnoser vil det være av stor betydning å få tilgang til medisinsk ekspertise.
-
Veileder til forskrift om habilitering og rehabilitering, individuell plan og Koordinator
NRF mener: NRF berømmer Helsedirektoratet for et godt og omfattende arbeid med veilederen, men mener at for få brukerrepresentanter ble invitert til å delta i høringen. NRF påpeker også at veilederen gir rom for tolkninger og at praksisen bør evalueres etter en tid.
Fant du det du lette etter?