Hopp til innhold
Forside / nyheter / Tre gå-programmer: For deg som er fersk, litt øvet og øvet
Støtt oss

Tre gå-programmer: For deg som er fersk, litt øvet og øvet


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 12.03.2024 / Oppdatert: 12.03.2024


– Om du liker og kan gå, er dette en glimrende måte å være aktiv på. Det finnes det god forskning på, sier fagsjef for friskliv i NRF, Ole-Martin Wold, som har laget gå-programmer til deg på tre ulike nivåer.

Fordelene med å gå er mange: Det er gratis, du kan selv bestemme hvor du skal gå – og hvor langt, og du velger selv tempoet. Om du går i oppoverbakke vil du automatisk øke energiforbruket ditt fordi det krever mer av kroppen å gå i motbakke. Sliter du med plager i knærne, er også motbakke bra. Forskning viser at dette reduserer belastningen på knærne.

Om du går i lokalmiljøet, i skogen, på en mølle eller i trappen hjemme, er helt opp til deg. Vi har laget et gå-program du kan ta i bruk hvor som helst, forteller Ole-Martin.

Bilde av Ole-Martin Wold som er fagsjef for friskliv i NRF.

Ole-Martin Wold er fagsjef for friskliv i NRF.

Last ned gå-programmene

Her laster du ned alle tre programmene i en pdf-fil.

Print den gjerne ut og følg de ulike stegene i programmene.

Tre ulike nivåer tilpasset deg

Gå-programmet består av tre nivåer. Er du helt ny på det å gå, anbefaler vi at du begynner et sted det er flatt og relativt trygt å gå. Etter hvert som du blir tryggere, kan du begi deg ut på mer utfordrende steder som er kuperte og, til og med, utenfor stien.

Nedenunder ser du en kort beskrivelse av de ulike programmene, inndelt etter nivå.

Grønt program: Flat, men ikke lat – for deg som skal begynne å gå eller trenger litt trening på flatere underlag.

Blått program: Opp og ned finner sted – for deg som er trygg i å gå bortover, oppover og nedover. Her vil du testes litt i å gå raskt i korte og lengre strekke.

Rødt program: Alt terreng, i en sleng – for deg som har god kontroll kroppen både oppover og nedover, også i terrenget. Her vil det forekomme gange i skog og mark, og hvor hodet blir satt på en liten prøve.

HUSK!

  • Sko som er gode å gå i
  • Om du kun har fem minutter, er det også bra
  • Se om du kan oppdage eller se noe nytt for hver gang du er ute å går
  • Husk å ta det rolig i begynnelsen, og vær obs der det er glatt nå på vinteren. Kle deg alltid etter været og bruk gode sko å gå i!

Du finner mer inspirasjon om det å gå aktivt under temaet fysisk aktivitet.