Hopp til innhold
Forside / Barn og unge / Appen Smertevenn / SMERTEVENN hjelpeside
Støtt oss

SMERTEVENN hjelpeside

Alle dataene i Smertevenn er det du selv som legger inn i appen. Appen sammenstiller all informasjonen, og lager system av den, slik at du kan laste ned en rapport.

 

 • HVORDAN MÅLER SMERTEVENN SMERTER?

  Det er mange måter å måle smerte på. I Smertevenn bruker vi den mye brukte VAS-skalaen/VNS-skalaen, som er målemetoder for å gradere hvordan en person opplever sine egne smerter.

  Ytterpunktene er tallverdi 0 som tilsvarer ingen smerte og 10 som angir maksimal/verst tenkelige smerte.

  VAS-skalaen brukes av helsepersonell til å måle svært mange ulike fenomen, som for eksempel smerte, tretthet, stivhet, sykdomsaktivitet, utførelse av ulike aktiviteter, tilfredshet mm. VAS er en enkel og lett metode for å vurdere forløp av symptomer og plager over tid hos samme pasient.

  Kilde: Store medisinske leksikon

 • HVOR OFTE SKAL JEG REGISTRERE SMERTENE MINE?

  Det er selvfølgelig opp til deg selv, men vi kan gi deg noen råd.

  1. Du kan registrere smertene dine én gang om dagen, for eksempel om kvelden. Slik kan du se hvordan dagene varierer fra dag til dag. I dagboken skriver du litt om hva du har gjort, så du kan se om det er sammenheng med hva du gjør og når du får vondt.
  2. Eller du kan registrere hver gang du har ekstra sterke smerter, og skrive i dagboken din hva du har gjort før smertene kom. Etter en stund kan du kanskje se et mønster i hvorfor du får vondt.
  3. Du kan også registrere hver gang du har lite smerter, hvis du vil finne et mønster som sier noe om hva som gir deg gode dager.
  4. I tillegg kan du bruke appen til å teste ut for eksempel  sammenhengen mellom hva du spiser og når du får vondt.
  5. Ikke registrer smerter hver eneste gang du har vondt. Ingen har godt av å gå rundt å kjenne på smertene sine hele tiden.

   

 • HVA KAN RAPPORTEN OG NOTATENE I DAGBOKEN BRUKES TIL?

  Hjelper deg å huske

  Du kan laste ned oversikt over smertene du har hatt, og gi
  den til legen din.

  Hjelper med tilrettelegging 

  Du kan registrere smerter over tid, og vise rapport til dem du skal diskutere tilrettelegging for jobb, studier, skole eller barnehage med.

  Hjelper deg når du skal planlegge dagene dine

  Smertevenn viser deg mønstre i sykdommen din, slik at du kan planlegge dagene dine bedre.  Hvis du ved hjelp av Smertevenn vet at du blir dårlig etter å ha gjort én spesifikk ting, så kan du styre unna det en dag du trenger mye energi.

  Hjelper deg når du skal søke støtte fra for eksempel NAV

  Noen av NAVs støtteordninger krever at du har en detaljert oversikt over hva sykdommen krever av ekstrabelastninger. Dette gjelder også vis du har et barn med  en revmatisk diagnose. Appen kan hjelpe deg å få en oversikt, ved at du registrerer alt ekstraarbeid i dagboken, laster den ned, og legger den ved søknaden din.

  Lær mer om Grunnstønad og hjelepestønad.

 • ER DET TRYGT Å BRUKE SMERTEVENN?

 • HVEM LAGER SMERTEVENN

Fant du det du lette etter?

You already voted!