Hopp til innhold
Forside / Diagnoser / Osteoporose
Støtt oss

Osteoporose

Osteoporose eller beinskjørhet, er en sykdom som gjør skjelettet porøst, svakt og skjørt. Mineralinnholdet i skjelettet er nedsatt og kvaliteten på skjelettet er dårligere. Resultatet er økt risiko for brudd, også kjent som beinskjørhetsbrudd.

I Skandinavia har vi høyest forekomst i verden av osteoporose og brudd som følge av dette. Det er sannsynligvis flere medvirkende årsaker, hvor blant annet arvelighet, høy levealder og lite D-vitamin spiller inn.

Osteoporoserelaterte brudd oppstår vanligvis hofte, rygg, håndledd, overarm eller bekken, men kan oppstå hvor som helst i skjelettet. Et brudd øker risikoen for nye brudd. Det er derfor viktig å diagnostisere og behandle osteoporose så raskt som mulig.

Osteoporose kan behandles med medisiner og livsstilstiltak for å redusere risikoen for brudd.

Kilder:

Hva er osteoporose? En informasjonsvideo fra Osteoporoseenheten, Drammen sykehus

 

  • RISIKO

    Både kvinner og menn taper benmasse etter ca. 50 års alder, og osteoporose er derfor vanligere ved økende alder. Kvinner har større bentap grunnet bortfall av østrogen i forbindelse med overgangsalder. Hos kvinner skjer et bentap på 10-30 prosent de ti første årene etter overgangsalderen som følge av at østrogennivået synker.

    Noen sykdommer kan øke risikoen for osteoporose. Blant annet revmatiske betennelsessykdommer, kroniske sykdommer i mage og tarm, hormon-forstyrrelser, nyresvikt, spiseforstyrrelser mm. Enten som følge av sykdommen eller av selve behandlingen som er gitt.  Medikamenter som kan øke bentap er blant annet kortisonpreparater, noen kreftmedisiner, enkelte epilepsimedisiner og p-sprøyter.

    Faktorer som kan gi deg økt risiko for fall og brudd om du:

    • faller ofte
    • har redusert syn
    • har nedsatt balanse
    • er plaget med svimmelhet
    • har nedsatt kraft i føttene

    Hvis du finner ut at du kan være i risikosonen, be om en benhelsevurdering, som kan inkludere en DXA-skanning.

    Hvis du har hatt brudd etter et mindre fall etter fylte 50 år, må osteoporose mistenkes. Oppsøk legen din!

  • Symptomer

    Osteoporose er en «usynlig» sykdom. Har du foreldre, søsken eller barn med beinskjørhet, har du større risiko for å utvikle tilstanden. Har mor eller din far hatt hoftebrudd, utgjør det en risiko.

    Det finnes ingen tydelige tegn eller symptomer før et brudd oppstår. Hos personer med osteoporose kan et brudd skje etter et fall fra ståhøyde, et mindre støt, en brå bevegelse eller ved bøying. Lavenergibrudd kan være brudd som oppstår etter et lite traume som for eksempel hosting, vridning eller løfting. Har du hatt et høydetap på mer enn fire centimeter siden 25-års alder, kan det gi mistanke om ryggbrudd.

    5 spørsmål du kan stille til legen din:

    • Har jeg noen risikofaktorer for osteoporose? (inkludert medisinske tilstander eller medisiner som forårsaker beintap)?
    • Trenger jeg en beintetthetsmåling (DEXA skanning)?
    • Hvis du allerede har målt beintetthetene. Hva betyr resultatene? Trenger jeg medisin for å styrke skjelettet?
    • Hvordan kan jeg få i meg nok kalsium og vitamin D?
    • Hva slags trening bør jeg gjøre for å styrke skjelett og muskler?
  • Diagnostisering

    En beinhelsevurdering vil vanligvis inkludere en bruddrisikovurdering (som FRAX®) for å kartlegge dine risikofaktorer. Basert på din alder og risikofaktorer, kan legen din også avgjøre om du trenger en beintetthetsmåling. Se beregningsverktøyet FRAX her.

    Diagnosen osteoporose kan stilles ved en beintetthetsmåling. Det er en smertefri røntgenundersøkelse med lav stråledose. For å bestemme benmineraltettheten (BMD) benyttes en såkalt DXA-skanner. Det er en røntgenundersøkelse som måler bentetthet i hofte og rygg, og noen ganger av nedre del av underarmen.

    Resultatene uttrykkes som i «T-score», og indikerer forskjellen (i standardavvik) i beintetthet for den testede personen sett i forhold til personer uten osteoporose ved 30 års alder.

    Osteopeni betyr at beinmineraltettheten din er lavere enn normalt, men det er ikke slik at alle som har osteopeni vil utvikle osteoporose. Viser resultatene av beintetthetsmålingen osteopeni eller osteoporose, har du økt risiko for brudd.

    Måleresultatet, sammen med vurdering av øvrige risikofaktorer for brudd, er med på å avgjøre om medisinsk behandling anbefales.

  • Behandling

    Ved osteoporose anbefales i Norge, i tillegg til kalsium, vitamin D og mosjon, som regel oppstart med medisin for å øke bentettheten og redusere risiko for brudd.

    I dag finnes et bredere utvalg av medisiner mot osteoporose enn noen gang.  Legen din vil vurdere hvilken medisin som er best for deg ut fra måleresultatet, eventuelle brudd, blodprøver og hvilke andre tilstander du har.

    Les mer om de vanligste medikamentene som brukes mot osteoporose her: «Behandling med medikamenter» Osteoporoseenheten, Drammen sykehus – Vestre Viken HF

    Hvilken behandling du blir foreskrevet, vil avhenge av din individuelle risikoprofil. Legen foreskriver som regel kalsium- og vitamin D-tilskudd om du ikke får i deg nok av disse viktige næringsstoffene via kosten.

    For å få effekt av medisiner for osteoporose, må de tas som anbefalt av legen. Behandlingen må følges opp for å se at medisinene har effekt. Dette gjøres etter seks måneder ved at det tas ny blodprøve, eller ved en ny bentetthetsmåling etter noen år.

    Etter tre til fem års behandling er det vanlig å gjøre en ny vurdering. Ved lav risiko for brudd anbefales noen ganger en pause i behandlingen. Dersom høy risiko for brudd, forlenges eller endres behandlingen.

    Behandling har vist seg å redusere risikoen for hoftebrudd med opptil 40 prosent, ryggbrudd med 30-70 prosent og noen medisiner kan redusere risikoen for andre brudd med 30-40 prosent.

    Hvis du har bekymringer, ikke stopp behandlingen uten å diskutere alternativer med legen din!

    Behandling mot osteoporose er svært effektiv og kan hjelpe deg til å opprettholde et aktivt liv der du kan klare deg selv.

    Behandlingen er bare effektiv hvis den tas som anbefalt. Hvis du er usikker på behandlingen, ikke stopp medisinering uten å diskutere alternativer med legen din.

  • Hva kan jeg gjøre selv?

    I tillegg til å ta medisiner som reduserer risiko for brudd, bør du om du har osteoporose (og faktisk alle i alle aldre!) følge gode livsstilsråd for best mulig skjeletthelse:

    • Unngå røyking og daglig alkoholinntak
    • Sørg for et næringsrikt og balansert kosthold, som inneholder nok kalsium og protein.
    • Vær fysisk aktiv! Ha som mål å trene i 30-40 minutter, tre til fire ganger hver uke. Vektbærende øvelser og styrketrening anbefales.
    • Vurdere hvordan hva som kan gjøre hjemmet ditt tryggere for å redusere risikoen for å falle. For eksempel korrigering av synet, regelmessig, gode lysforhold, fjerning av snublefeller hjemme, godt skotøy og brodder når det er glatt ute, er viktige tiltak for å forebygge fall.
    • Regelmessig gjennomgang av legemidler hos fastlegen, for å unngå unødige bivirkninger som øker risiko for fall.
    • Tilbring mer tid utendørs for å sikre at du får nok vitamin D – eller ta kosttilskudd om nødvendig.

    KOSTHOLD

    Det er viktig med et næringsrikt og balansert kosthold, som inneholder nok kalsium og protein.

    Eksempler på dette er frukt, grønt, proteiner (fisk, kylling, kjøtt, egg) og kalsium (melkeprodukter).

    Daglig inntak av kalsium tilsvarende 1000 mg daglig er anbefalt. Tåler du ikke melkeprodukter, kan plantebaserte produkter tilsatt kalsium være et alternativ. Er inntaket ditt under 1000 mg daglig, anbefales kalsiumtilskudd.

    Vitamin D er viktig for opptak av kalsium. Eksempler på gode kilder er tran, egg, fet fisk og i noen meieriprodukter. Kroppen produserer vitamin D når huden utsettes fol sol.  Anbefalt inntak daglig er 10 ug D-vitamin for voksne, og 20 ug daglig for personer over 70 år, spesielt i vinterhalvåret.

    Inntaket av kalsium kan beregnes på www.melk.no. Nivået av kalsium og D-vitamin kan måles med en blodprøve hos fastlegen.

    Se også seksjon for trening under, samt under Mer informasjon for brosjyrer om blant annet kosthold og trening. 

     

  • Trening med ostoporose

    Osteoporosepasienter anbefales å trene og å holde seg i fysisk form. Fysisk aktivitet kan til en viss grad bremse bentapet som skjer gradvis med økende alder. Anbefalingene er vektbærende og muskelstyrkende trening for å opprettholde skjelettstyrken, øke muskelstyrken og forbedre balansen:

    • Styrketrening har mest effekt på bentetthet i ryggen
    • Løping, hopping og trappegang som belaster skjelettet, gir mest effekt på bentetthet i hoftene. Viktig at du tar hensyn til egen bruddrisiko ved løping og hopping.

    Balanse og styrketrening er bra for å forebygge fall.

    Treningsråd for eldre med benskjørhet (NHI.no)

    Se også Mer informasjon for brosjyrer om blant annet kosthold og trening. 

  • Mer informasjon

    Her finner du noen ressurser som vi håper kan være til hjelp for deg, din familie og venner med å holde dere friske.

    Brosjyre og informasjonsvideo

    Temahefte om osteoporose fra Tidskriftet Sykepleien (oktober 2024). Her finner du både fakta om osteoporose, forskningsnytt og råd om forebygging og behandling.

    Dette er osteoporose – en kompakt guide til osteoporose, forebygging og behandling (International osteoporosis foundation – IOF).

    Hva er osteoporose En informasjonsfilm fra Osteoporoseenheten, Drammen sykehus, se den på YouTube)

    Faktaark om osteoporose (IOF)
    På denne siden finner du mange faktaark, blant annet om kosthold, fallforebygging og trening. De fleste er på engelsk, men om du klikker på «Choose language» finner du enkelte av dem også på norsk.

    Mannens guide til forebygging av osteoporose (IOF)

    Risikosjekk for osteoporose (IOF)
    Kan du være i risikogruppen for osteoporose og brudd?

    Kjenn din risiko for osteoporose (IOF)

    Legg grunnlaget for et sterkt skjellet hele livet (IOF)
    Informasjon om skjelettvennlig kosthold og trening

    Stopp! La ditt første brudd bli ditt siste (IOF)
    Fakta og informasjon om hva du gjør om du har hatt ett brudd.

    Kjenn tegnene på ryggbrudd (IOF)
    Ikke la osteoporose få utvikle seg


    Lærings- og mestringstilbud
    Flere sykehus har kurs for personer som får diagnosen osteoporose.
    Ta kontakt med ditt lokale sykehus og be om informasjon.

    Man må ofte ha henvisning for å få plass på slike kurs.

     

  • Utvikling og forskning

Fant du det du lette etter?

You already voted!