Hopp til innhold
Forside / nyheter / Fikk diagnose etter 20 år – ga legen roser
Støtt oss

Fikk diagnose etter 20 år – ga legen roser


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 09.05.2018 / Oppdatert: 17.10.2023


- Jeg levde et liv i smerter. Legene sa det var muskulært i alle år. Endelig fikk jeg en fastlege som trodde meg. Røntgen og MR viste at jeg har artrose. Jeg ble så glad for å endelig få diagnose at jeg kjøpte roser til legen, sier Svanhild.

Hun er takknemlig og glad for at den nye fastlegen trodde på henne. – Min nye fastlege sa hun ikke ville godta å ikke vite hva som feilet meg. Hun ville ikke gi seg før hun fant ut av det, forteller Svanhild Åse Vist.

Jeg ble endelig tatt på alvor. Det var helt fantastisk!

Usynlig syk – blir mistrodd av fastlegen

Svanhild er en av mange som lever med usynlig sykdom og som har opplevd at fastlegen blir en propp for å komme til undersøkelse eller spesialist. På den måten setter fastlegen en stopper for undersøkelser som kan påvise diagnose. Resultatet blir at pasienten ikke får behandling. NRF har gjennomført en undersøkelse sammen med AbbVie som viser at man gjennomsnitt må gå seks ganger til fastlegen før man blir sendt til spesialist. Sen diagnostisering fører til at man kommer for sent i gang med behandling, og dermed blir sykdomsutviklingen verre. Husk Svanhilds oppfordring: – Bytt fastlege til du møter en som tar deg på alvor! Og kom i gang med behandling og trening!

Trening som medisin

Svanhild har levd med diagnosen fibromyalgi i mange år. Hun ble delvis ufør og jobber nå deltid i NRF Møre og Romsdal fylkeslag. Her hjelper hun andre som er i samme situasjon som seg selv med å få et bedre liv. Hun forteller at aktivitet holder henne oppe.
– Jeg trener hver eneste dag, og det har jeg gjort siden jeg ble 50. Hvis jeg ikke hadde trent, hadde jeg vært sengeliggende. Jeg vil ha en god alderdom uten unødvendige smerter, sier Svanhild.

Jeg trener ikke for å bli ung, jeg trener for å bli gammel!

Jeg oppfordrer alle til å delta på treningsopplegget «Kom i form med NRF». Det er gratis og du kan gjøre treningen hjemme. Det er fint for alle som er uføre og har dårlig råd. Meld deg inn ved å sende sms KOM I FORM til 2474, oppfordrer Svanhild.

NRF sender heder og ære til Svanhilds nye fastlege som tar pasientene på alvor!