Hopp til innhold
Støtt oss

Juli


Skrevet av: Norsk Revmatikerforbund / Publisert: 26.06.2018 / Oppdatert: 15.01.2024


Hei og velkommen til sjuende del av "Kom i Form med NRF"! Denne måneden handler det om å lære om hvordan fysisk aktivitet kan øke livskvaliteten samtidig som den reduser risiko for livsstilsykdommer for de med muskel- skjelettsykdom og plager. Rådene gjelder i stor grad for alle, og vi ønsker at du denne måneden skal begynne eller øke ditt fysiske aktivitetsnivå. Følg de enkle stegene nedenfor for å komme i gang:

1. Hva er Fysisk Aktivitet

Kroppen vår er som skapt for bevegelse, og fysisk aktivitet er godt for både kropp og sjel. Det finnes utrolig mange måter å være aktiv på, og fysisk aktivitet er ikke nødvendigvis det samme som trening. Utfordre deg selv til å være aktiv i minimum 30 minutter hver dag. Last ned og les «Hva er fysisk aktivitet?» og lær hvordan aktiviteten kan påvirke livet ditt på en positiv måte. Når du er ferdig vil vi at du skal stille deg selv disse tre spørsmålene: (*skal ikke leveres inn).

  1. Er du fysisk aktiv i 30 minutter om dagen i dag?
  2. Hvordan kan du legge rette for en mer aktiv hverdag?
  3. Dersom du ikke er tilstrekkelige aktiv på grunn av revmatisk sykdom, hva slags forandring/tiltak kan du gjøre for å få inn mer fysisk aktivitet i hverdagen?

2. Aktivitetstyper

For oss som lever med en revmatisk sykdom eller har en muskel og skjelettplage er aktivitet spesielt viktig. Det trenger ikke være hard styrketrening på treningssenter – det er masse gøy du kan gjøre som gir helseeffekt! Gåturer, roing, padling, aerobic, ball-, nettspill og racketsport, dans, golf, gymnastikk, klatring, langrenn, pilates, yoga, spinning, stavgang, step-maskin, svømming, løping i vann, sykling eller vanngymnastikk er noen av enda flere aktiviteter du kan gjøre. Det finnes nesten alltid en tilpasning i de fleste aktiviteter som gjør det mulig for deg å delta selv om ikke kroppen fungerer 100%. Vi ønsker å utfordre deg til å velge minst 1 ny aktivitet å prøve hver uke i sommer. Det å prøve nye aktiviteter kan bidra til ny mestringsfølelse, og kanskje du finner deg en ny favorittaktivitet?

Tips: Skriv ned opplevelsen av aktiviteten, og hva du kan gjøre annerledes dersom det ikke var slik du ønsket! Del gjerne erfaringene dine i Facebookgruppa vår

3. Effekter av fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet har svært mange helsefremmende effekter. Det fører som regel til at kroppen fungerer bedre, og at man får bedre styrke og kondisjon. Generelt sett vil kroppen bedres både fysisk og psykisk. Fysisk aktivitet brukes også ofte som både behandling av sykdomstilstander og som forebygging. Aktiviteten har en innvirkning på en rekke funksjoner i kroppen, og fysisk aktivitet og trening anbefales for de aller fleste revmatiske sykdommene. Last ned og les «effekter av fysisk aktivitet«.

4. Å bli fysisk aktiv

Dessverre finnes det ingen medisiner man kan ta for å bli mer fysisk aktiv, man må gjøre jobben selv, og som de fleste vet er ikke dette veldig enkelt. Innstillingen for å bli mer fysisk aktiv varierer ofte over tid, da man kan være besluttsom og legge konkrete planer, bare for å oppleve at helsa stikker kjepper i hjulene. Når kroppen ikke spiller på lag kan det lett skje at motivasjonen forsvinner, de gode planene virker urealistiske og lysten forsvinner.

Last ned og les «Å bli fysisk aktiv». I denne teksten skal vi se litt på det å bli fysisk aktiv, og forhåpentligvis vedlikeholde den aktive hverdagen. Vi skal også evaluere SMART målene og eventuelt sette nye!

5: Trening denne måneden:

Hovedfokuset denne måneden er fysisk aktivitet. Vi oppfordrer deg å finne aktiviteter du liker, og ta del i de aktivitetstilbudene som allerede finnes rundt deg, eller helt nye aktiviteter. En oppfordring og utfordring vi viderefører fra forrige måned er å delta på mer barnslige aktiviteter, der lek har et større fokus, og du glemmer at du trener. Du vil fort lære at lekbaserte aktiviteter som barn holder på med, er mer krevende for oss voksne å delta i.

Denne måneden har vi helt nye styrke- og utholdenhetsprogrammer. Med en forhåpentligvis varm og solfylt sommermåned, er det viktig å ikke glemme aktivitetene helt, selv om mange kanskje tar lang ferie. Prøv ut de nye treningsprogrammene, og utfordre deg gjerne ute i sola. Det er viktig at du bruker tid til å tilpasse deg de nye øvelsene, spesielt dersom du er helt ny. Du kan også plukke ut øvelser fra et vanskeligere nivå dersom du trenger utfordring, eller enklere øvelser for å begynne pent. Husk å lytte til kroppen og ikke bare tren fordi du må, men fordi du har lyst.

Last ned:

styrkeprogram 4 nivå 1

styrkeprogram 4 nivå 2

styrkeprogram 4 nivå 3

Kondisjonstrening:

Øvelsen på kondisjon er fortsatt «Hurtig langkjøring». Denne skal du gjøre på ditt nivå. Har du ikke fått prøvd deg ennå, må du begynne forsiktig og justere både tempo og tid til å begynne med. Du kan gjennomføre den gående i skogen, på sykkel, i bassenget eller med et treningsapparat. Dersom det er vanskelig eller vondt, kan du selvfølgelig bytte aktivitet/øvelse. For deg som har prøvd den ut, er det viktig å øke intensitet og- eller varigheten dersom du ønsker ytterligere helseeffekt, samt øke kondisjonen. Det er også mulig å kombinere hurtig langkjøring med intervaller. Det betyr i praksis at du gjør litt små intervaller i langkjøringen, eller for eksempel jogger en tur i skogen der terrenget styrer intensiteten mer naturlig.

I verktøykassa kan du finne mange gode verktøy, bruk den for å få inspirasjon til ditt eget frisklivsarbeid.

Last ned:

kondisjonstreningsprogram 3

kondisjonsprogram i basseng 2

 

Vi sees på FACEBOOK!

Les mer om «Kom i form med NRF»
Gå til månedsoversikten.

Oversikt

Se alle utsendelsene!

Til hovedsiden