Hopp til innhold
Støtt oss

Søvn

Mange personer med revmatiske sykdommer har problemer med søvn – spesielt i perioder hvor sykdommen forverres. Her er noen gode råd om hva du kan gjøre.

Det er normalt å slite med søvnen i perioder, det er en av de vanligste helseplagene. Mens noen strever med å sovne om kvelden, opplever andre at de våkne svært tidlig om morgenen. For en del kommer søvnvanskene av at man våkner flere ganger i løpet av natten.

Søvnvansker vil over tid tappe kroppen for krefter og humør.  For personer med revmatiske sykdommer kan dårlig søvn henge sammen med smerter i muskler og skjelett eller tørre slimhinner som gir hoste. Strever du med søvnen på grunn av sykdomsplager, kan det være en god ide å snakke med legen din om det. En fysioterapeut kan hjelpe deg med å finne gode hvilestillinger som avlaster leddene om natten dersom du har smerter.

Gode søvnråd

Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer og Helsedirektoratet gir gode råd om hva du kan gjøre hvis du sliter med søvnen. Prøv disse rådene ved å se alle punktene på venstre side og se hvordan de kan hjelpe deg: